Közélet

2016.04.29. 19:37

Meglopta, megfenyegette, hanyatt lökte a nagymamáját

Rablás bűntette miatt emelt vádat a Hatvani Járási Ügyészség egy hátrányos körülmények között élő, 18 éves ifjú ellen, aki rátámadt az anyjára, a nagymamájára is.

Sz. Z.

A történtekről dr. Konkoly Thege László, a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője tájékoztatta a Heolt. – Szociológiai kutatások igazolják – mondta elöljáróban a szakember –, hogy gyakran a kedvezőtlen családi környezet áll a hátterében annak, hogy egy fiatal a bűn útjára téved. De kiváltója lehet ennek a szülő és a gyermek közti rendszeres konfliktus is.

A vádlottá vált fiú szülei tavaly váltak, ő az apjával élt egy romos házban, a két kistestvére az anyjukkal a nagymamánál lakott. Múlt év augusztus 11-én a tinédzser elment a nagymamája munkahelyére, s pénzt akart tőle kicsikarni. Ott volt az fiú anyja is. A nők nem adtak neki, ezért az ifjú azzal fenyegetőzött, hogy megöli őket, s a nagyszülőjét hanyatt lökte. Ez hatott, a testi fogyatékkal élő anyja átadott neki egy ötezrest.

– A Büntető Törvénykönyv előírása szerint – közölte a sajtószóvivő –, aki úgy szerez meg mástól idegen dolgot, hogy annak érdekében erőszakot alkalmaz, az rablást valósít meg. Az elkövető, bűnösségének megállapítása esetén, 2-8 évre is rács mögé kerülhet. A vádhatóság indítványozta, hogy bíróság végrehajtandó börtönnel sújtsa a fiatalt, s tiltsa el a közügyek gyakorlásától is.

Alighogy benyújtották a vádiratot, idén január 2-án a tizenéves unoka a nagymama házához ment. A nyitott kapun át az udvarra sétált, a kulccsal bezárt bejárati ajtó korábban kitört ablakán át bemászott a lakásba. Az otthon tartózkodó asszony többször rákiáltott, hogy távozzon, ám a vádlott erre nem volt hajlandó. Ezután a nagyszülő úgynevezett házijogot sértő bűncselekmény címén magánindítványt terjesztett elő az unokája ellen, s magánlaksértés vétsége miatt újabb vádat emeltek a fiúval szemben.

– A járási ügyészség indítványában azt kérte, hogy a bíróság ezt az ügyet egyesítse a már tárgyalási szakban lévő rablási eset irataival, s halmazati szankcióként hosszabb börtönbüntetést szabjon ki – avatott be a vádhatóság munkájába dr. Konkoly Thege László.

A fiatalember február 11-én délután megint a nagyanyja lakására ment, ahol az ablakon át először az ott lakó anyjától követelt bankókat. Azt is a tudomására hozta: megveri, ha nem ad pénzt. Félelmében az anya átadott neki 2500 forintot, ám azt kevesellte a fiú. Beballagott az udvarra, majd a teraszra, ahol kalapáccsal ütötte a falat, s rémisztgette a felmenőjét. Utána berúgta az ajtót, s a konyhában késsel támadt a sértettre, akit végül pofon vágott.

– Ez már felfegyverkezve elkövetett rablás bűntett kísérletének minősül – árulta el a sajtószóvivő –, s akár 5-10 esztendei börtönre is ítélhető a tettes. Ebben az ügyben még nyomoznak a Hatvani Rendőrkapitányságon. Az ügyészség indítványára a bíróság elrendelte a fiatal előzetes letartóztatását, hiszen alappal lehet tartani attól, hogy újabb bűntényt valósít meg.
Az édesanyját és nagymamáját terrorizáló ifjú rács mögött várja az ellene folyó büntetőeljárások jogerős befejezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!