Közélet

2017.01.29. 08:16

A fiatal tanácsnok vallja: Egerért megéri dolgozni

Kovács-Csatlós Tamás tanácsnok huszonhét évesen a megyeszékhely közgyűlésének a legfiatalabb tagja. Emlékei szerint általános iskolás korában érintette meg a közélet szele: a Fidesz kokárdás akciója keltette fel érdeklődését 15 évvel ezelőtt. A közélet mellett a sporthoz ezer szálon kötődik, valamint doktorandusz hallgató is.

Sike Sándor

– Hogyan „keveredett” a politika, a közélet területére?
– Izgalmas és érdekes ez a kérdés, sokszor és sokan kérdezték már ezt tőlem. Lehet, hogy meglepő, de az általános iskola hetedik-nyolcadik osztályában kezdtem el foglalkozni a politika, közélet eseményeivel és onnantól kezdve nekem mindig is ez volt az egyik olyan kiemelt terület az életemben a tanulmányaim, a sport, majd később a munka mellett, ami érdekelt. 

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Kovács-Csatlós Tamás tanácsnok Fotó: Berán Dániel
[/caption]

Akkor kezdtem a Fidesszel foglalkozni, érdeklődni, amikor a Fidesz kokárdás akciójával találkoztam. Ez nekem szimpatikus volt és azóta is az. A párt értékrendjét magamévá tudom tenni. Semmilyen direkt családi indíttatás nem volt, s azt gondolom, hogy nagyon szerencsés helyzetben vagyok, mert egy polgári, keresztény értékeket magának valló nagyon jó családban nőttem fel. Mostanában elkezdtem nézegetni, történészként azért csak visszapillant az ember a család múltjára, s kiderült: a dédnagyapám is már közéleti ember, fertálymester és képviselő is volt. Ezt korábban nem tudtam, de hangsúlyozom nem ilyen okokból lettem közéleti ember.  Először a Heves Megyei Önkormányzati Hivatalnál elnöki asszisztensként dolgoztam, tanulmányaim, a vízilabda mellett, aztán 2014-ben kaptam azt az igen megtisztelő felkérést, hogy induljak el az egri 5-ös választókörzetben, s óriási megtiszteltetés volt, hogy sikerült is egyéniben nyerni.

– Ön szerint egy képviselőnek mi a teendője a képviselőségével vállaltak teljesítéséért?
– Az elejétől kezdve azt vallom, és ebben hiszek, hogy amikor egy városban, egyéni körzetben képviselő az ember, elsősorban nem pártpolitikai képviselő, hanem az egri emberekért, nem csak a körzetében élő, hanem valamennyi egriért felelős. Minden év végén eljuttatok egy karácsonyi üdvözlőlapot körzetem valamennyi háztartásába, amin feltüntetem elérhetőségeim, ezzel is megerősítve, hogy bármikor elérhető vagyok a lakosság számára. Ebben hiszek és ezért is jártam végig 2014-ben valamennyi háztartást, ami a körzetemhez tartozik, mert egyrészt meg akartam ismerkedni a körzetemmel, nem csak egy arcot, meg egy nevet akartam „eléjük rakni” és a bizalmukat kérni. Azt vallom, illetve tapasztalom is az idősebb képviselő társaimtól, akik már nem az első ciklusukat tapossák, hogy így lehet igazán jól együttműködni az emberekkel és értük dolgozni, hogy velük dolgozom, nem veszítem el a kapcsolatot velük.

– A közgyűlésben gyakran hallani a hangját „sportos” témákban is. Úgy tudjuk nem csak beszél róla, sportol is.
– Kiskorom óta sportolok, családi hagyománya van ennek. Négyéves koromtól úsztam, majd vízilabdáztam, ifjúsági, többszörös magyar bajnok vagyok. Kiváló edzőkkel dolgozhattam együtt, az egri utánpótlás remek kezekben van és büszke vagyok, hogy olyan kiváló edzők keze alatt dolgozhattam, mint Holló Tivadar, Kelemen Attila, Gyulavári Zoltán, Tóth Kálmán ill. mostani edzőm Tóth Péter. Bemutatkozhattam az első osztályban is, a Gerendás György vezette csapatban, majd a főiskolás másodosztályú csapatban játszom a mai napig.

A fiatal tanácsnok titka

Kovács-Csatlós Tamás nagyon fontos mondatai: „Az édesanyámra kifejezetten büszke vagyok most. A kórházas cafetéria pert nem kell bemutatni az olvasóknak, és ő volt az ügy élharcosa. Gyakorlatilag több száz dolgozó köszönheti a sikert az ő elszántságának, kitartásának. Végtelenül büszke vagyok rá, mint az édesapámra is, akit most sikerül aktivizálni a közélet felé. A napokban töltötte be a 65. évét, és februárban választatik el, mint fertálymester."

Szeretek miden sportot, a közeljövőben tervezem, hogy síelni megyek például. A játék mellett első osztályú játékvezető is vagyok 22 éves korom óta, ebben az évben már a LEN és a FINA nemzetközi játékvezetői magyar listáján is ott vagyok. A Magyar Vízilabda Szövetség elnökségének felkérésére a Játékvezetői Bizottság egyik tagja is lettem. A dr. Molnár Tamás olimpiai bajnok nyomdokain haladva, az elmúlt években meghonosodott új szemléletet szeretnénk folytatni. Ezek igen nagy és megtisztelő feladatok.

– Bírja erővel, idővel?
– Nem titok, hogy Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselőmellett is dolgozom az ő kabinetjében segítem a munkát, több mint négy esztendeje. Ez is új kihívások elé állít most a miniszterelnöki biztosi kinevezéssel kapcsolatban új teendők is vannak. Az Eger Sikeréért Egyesületnek egyik alapítója, titkára vagyok, vallom, hogy Egerért megéri tenni ilyen formában is. Napjaimban ez is egy-két órás elfoglaltságot jelent. Mindezek mellett, bár most ebben a félévben passzív a hallgatói jogviszonyom, ott vannak a doktori iskolából adódó teendők. A huszadik századi magyar történelem szakirányon vagyok az egri Eszterházy Károly Egyetem Történettudományi Intézeténél kiváló oktatói irányítása alatt doktorandusz hallgató és minden reményem szerint ebben a témakörben is készül majd el a PhD munkám. Sok mindent csinálok, de fiatal vagyok, élvezem az összes feladatot, kihívást.

– Mire futja még, ha marad a szabadidőből?
– A doktoranduszként sokat kell olvasni, ez az elmúlt félévben sok időt elvett a szabadidőből. Hál'' Istennek sok olyat, ami nem csak a száraz tudomány. Ezeket én nagyon szeretem. Szeretek sportolni, a szabadban lenni, van egy-két sorozat is, amit szívesen megnézek pl.: House of Cards, Trónok Harca, a családdal, barátokkal, csapattársakkal együtt tölteni az időt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!