Közélet

2017.03.30. 08:43

Egri közgyűlés: átgondolják a Városgondozás jövőjét

Fejlesztési hitel, Városgondozás, KULTURMA - a többi között ezekről a témákról tárgyalt az egri közgyűlés. Percről percre követtük az eseményeket.

heol.hu

Fotó: Gal Gabor +36303330726

14.05
A közvetítést befejeztük.

14.02
2020 végég közszolgáltatási szerződést köt a város és a szimfonikus zenekar. A zenekar játszik városi rendezvényeken, sőt óvodákban is, az önkormányzat pedig 9,5 milliós támogatást nyújt.  

13.53
Martonné Adler Ildikó nem fogadja el ezt a módosító indítányt, szavaznak róla: 6 igen, 10 nem, 1 tartózkodás
Az eredeti javaslatra a többség igent mond.

13.50
Bognár Ignác ezúttal is sokallja a Feszt!Egeres támogatást. Most azt javasolja, csak 5-öt adjanak. Azt is javasolja: a Bikavér Ünnep 8 milliót kapjon. (Emlékeztet, tavaly megszavazták a felezős javaslatát).

13.48
Kérdés és vita nélkül írják ki a pályázatot az EKMK igazgatói posztjára. Az idei nagyrendezvények támogatása következik. Martonné Adler Ildikó elárulja: 6 programot összesen 33 millióval segítene a város.

Az Egri Csillag Weekend 4, a Feszt! Eger 15, az Utcazenészek Versenye 3,5, a Kaláka Fesztivál 6, a Bikavér Ünnep 3, a Bárzenész Találkozó 1,5 milliót kap.

13.40
Bodnár Gábor, az EKVI igazgatója tart nagyívű tájékoztatót a cég működéséről. Mondja, nincs egri, aki ne találkozna munkájukkal, költségvetésük 1 milliárd fölötti, igaz, 480 milliót jelent a közétkeztetés. Tájékoztatója végén tapsot kap.

13.14
Bognár Ignác módosító indítványát Habis László nem fogadja be, bár szerinte nem ördögtől való a javaslat (hanem Bognártól), de még nem időszerű.
Szavazás a módosítóról: 5 igen, 11 nem, 1 tartózkodás
Az eredeti javaslatról: 11 igen, 3 nem, 3 tartózkodás

13.08
Dr. Turcsányi Dániel szerint a tudást nem a végzettség határozza meg, s nem is kell szerinte castingot tartani, hiszen a városi intézményektől érkeznek az emberek, akik együtt tudnak dolgozni. Úgy látja, attól lesz jobb az új forma, hogy integrál egy ütőképes csapatot. Azt is mondja, nincs olyan, hogy KULTURMA érdekeit sértő, mert csak városi érdekről lehet beszélni.

13.06
Komlósi Csaba azt mondja: az egri népnyelv szerint a KULTURMA érdeksérelem miatt tiltatta le a tavalyi drogprevenciós napot. Azt mondja, a tavaszi fesztivál logója kísértetiesen hasonlít a Sokcsillagos élmény emblémához.

13.02
Mirkóczki Zitának nem a KULTURMA-val van alapvetően problémája, hanem, hogy nem látja a rendszert, mert csak egy másfél oldalas anyagot kapott. Szerinte most azt várják, döntsön anélkül, hogy látná, kinek mi lesz a feladata, hány ember fog ott dolgozni... Nem győzték meg arról, hogy jobb helye lesz a feladatnak a Média Egernél, mint a divízióban.

13.00
Bognár Ignác szerint annyira senki nem lehet kreatív, mint amennyi kifizettek az Apacs Stúdiónak. Módosító javaslata is van: vonják be a cégbe az Agria Film Kft-t is.

12.58
Rázsi Botond arról szól, a most megvalósulni látszó megoldás pontosan az, ami néhány esztendeje elképzelésként megfogalmazódott a városmarketing átgondolása kapcsán. Hozzáteszi: tavaly 20 milliós többletbevétel volt idegenforglami adóban, ami nem magától lett így.

12.55
Gál Tibor kifejti: a KULTURMA létrejöttét az a szándék vezérelte, hogy egy professzionális médiaügynökség jöjjön létre, s profi szakembereket vonjanak be a munkába.
- Az elmúlt évben azt tapasztaltuk, hogy az a típusú működés, hogy egy szervezet hétről hétre próbál meggyőzni inzétményeket segítő szándékáról, sokszor anyagi okok miatt nem működik. Kicsit döcögős volt a munka, de azt láttuk, azok az események, amelyekbe beszállt a KULTURMA, sikeresek voltak. Azt gondoltuk, sokkal dinamikusabb, ha a tervezés és a kivitelezés egy cégben összpontosul.

12.54
Habis László kiegészíti: a Márai népszerűbbé tételén még dolgozni kell, a szabadtéri mozi a nyáron változó látogatottsággal működött.

12.50
Dr. Turcsányi Dániel azt mondja, nincs összeférhetetlenség, hiszen nincs élő szerződés sem. Kifejti: az elképzelés szerint a tevékenység olvad be a Média Egerbe, tehát a divízió megszűnik.
Minden intézmény, cég delegál képviselőt a rendszerbe, hogy hatékony legyen a munka.

12.44
Komlósi Csaba kérdi: felügyelőbizottsági tag állhat üzleti kapcsolatban a céggel, jelent-e ez összeférhetetleséget, illetve arra is kíváncsi mekkora szerepe volt a KULTURMA-nak a drogprevenciós nap elmaradásában.
Tóth István kérdi: hogyan kezelik azt pénzbeli a különbséget, amit az jelent, hogy korábban két ügyvezetőnek fizettek tiszteletdíjat.
Mirkóczki Zita kérdi: milyen turisztikai tapasztalokkal rendelkező munkatársak vannak a cégnél, ki kerül át a Média Egerhez, milyen tervük van a Márai fellendítésére.

12.42
Ismét KULTURMA. Habis László elmondja: a tavalyi tapasztalatokat elemezve hivták meg azt a javaslatot, hogy ez a feladat ne az EVAT törzsházban kapjon helyet, hanem a Média Eger lássa el.
- Ezzel természetesen nem kis feladatot, felelősséget adunk a társaság vezetésének, munkatársainak - mondja, hozzátéve: többletforrást ez nem jelent, átcsoportosítják a korábban meghatározott összeget.

12.39
Habis László azt kéri, a képviselők a napirendről beszéljenek, azaz a tavalyi költségelszámolásról. Hozzáteszi: csúsztatás az, hogy közel 80 milliót marketingre fordított a divízió, hiszen a KULTURMA feladata volt tavaly a Márai Központ fenntartása, üzemeltetése is.
Szavazás: 11 igen, 2 nem, 4 tartózkodás

12.34
Dr. Turcsányi Dániel szerint minden kiadványban lehet hibát találni, de a városnak nem volt még ilyen programfüzete. A vezérigazgató szerint Komlósi összeesküvéselméleteket gyárt, ám az igazgság az, hogy az EVAT igazgatósága úgy döntött, hogy összes Egerben elérhető médiummal felveszi a kapcsolatot, s mindenhol megjelennek.

12.34
Császár Zoltán szerint Bognár és Komlósi azzal ártott magának a legtöbbet, hogy ezt elmondták.

12.32
Bognár Ignác is keresett a sorok között, s talált 600 ezer forintos grafikai megbízást, meg havi 120 ezres újságírói díjat, illetve 1,2 milliós eszközbérletet.

12.29
Komlósi Csabának furcsa kis történetek álltak össze az anyag olvasásakor. Azt találta, a divízió havonta közpénzen megrendel szolgáltatást egy kft-től, amelynek élén "fideszes haverok" állnak.

12.25
Az EVAT kulturális, turisztikai és marketing tevékenységéhez nyújtott támogatás elszámolása következik. Mirkóczki Zita előkereste a márciusi programfüzetet, amely szerint az Egri Tavaszi Fesztiválnak 15 programja van, nem pedig 90. Talált külön fesztiválos programfüzetet is, de abban nem talált semmilyen kapcsolódó információt, s arra következtetett, hogy a fesztiválnak nincs gazdája, vagy arra, hogy a KULTURMA nem érti a feladatát.

12.16
A Bárány uszoda rekonstrukciója a következő napirend. Habis László kiemeli: a kormányzat segítséget nyújt, biztosítja a város számára a szükséges önerőt, így folytatódhat a beruházás.
- Azt szeretnénk, hogy ne legyen pénzügyi akadálya az ütemes megvalósításnak - húzza alá a polgármester.
Szavazás: 15 igen, 2 tartózkodás 

12.13
Dr. Turcsányi Dániel szerint nem káosz, hanem átalakítás van a szektorban. Úgy látja, bár lehet vészhelyzetnek lehet tekinteni a kérdést, de a cég van abban, hanem épp az átalakítás miatt kell keresni új megoldásokat. Arra a kérdésre, hogy "megéri-e" úgy reagál: ez egy nonprofit kft., nem kell, hogy megérje.

11 igen, 1 nem, 5 tartózkodás

12.11
Habis László szerint a stratégiai cél az, hogy a városüzemeltetési feladatokat tartsák meg, s azt lássák el minél magasabb színvonalon.

12.05
Földvári Győző szerint nem változtatott semmit, hogy bevonták a Városgondozást a törzsházba, az alapproblémát nem sikerült megoldani. Megítélése szerint a huladékgazdálkodás kaotikus helyzete miatt jutott ide a cég. Azt kérdi, ki ezért a felelős. Úgy látja: a rezsicsökkentés juttatta ide a városi céget. Szerinte az előterjesztésből az látszik, komoly vész van a városi cégnél, amire véleménye szerint az sem lesz gyógyír, ha divízióként működik majd az EVAT részeként.

11.53
Mirkóczki Zita kérdi: mi okozza a veszteséget. Ő úgy látja, az állami intézkedések.
Jakab Zoltán válaszában kitér rá, egy folyamat közepén járunk, a még be nem fejezett fejlesztések azt szolgálják, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön a lerakókra.


11.47
Újra Városgondozás a napirenden. Habis László kifejti: a kommunális hulladék közfeladatellátás növekvő terheket, pénzügyi veszteséget eredményezett, ezért meg kell vizsgálni a lehetőségeket, hogyan működhet sikeresen a társaság. Szavai szerint meg kell vizsgálni, hatékonyabban működhetne-e a részvénytársaság az EVAT berkeiben, illetve a javaslata kitér arra is: a decemberben kiírt igazgatói pályázat elbírálásának határidejét meghosszabbítják április végéig.

[caption id="" align="alignleft" width="600"] Egri Bikavért kaptak a képviselők Fotó: Gál Gábor
[/caption]

11.37
Jakab Zoltán a patakmeder takarításával kapcsolatban elmondja: minden szinten támogatják a civil kezdeményezéseket, s igyekeznek reagálni a lakossági bejelentésekre.

11.22
Tóth István azért kérdezte, mert ez első negyedéves feladat, tehát egy napja van a társaságnak megoldani, ami nyilván nem fog menni. Úgy fogalmaz: ebből is látszik, még a megemelt forrás sem elég a magas színvonalú feladatellátáshoz.
Földvári Győző egyetért Tóth szavaival, úgy véli, a most megkötendő szerződés az álmokat tartalmazza. Azt mondja, nonszensz, hogy a XXI. században zöldmellényes utcaseprőkkel próbálják megoldani a problémát. Szerinte nem közmunkásokra, hanem modern gépekre van szükség.
Császár Zoltán is osztja e gondolatokat, majd sejtelmesen hozzáteszi: rendet kell tenni, hogy az igazgató betaníthassa utódját...
Kovács Cs. Tamás szerint nem dughatjuk homokba a fejünket, mert még találkozni őszi avarral, s karácsonyfával is a város utcáin. Hozzáteszi: ez az előterjesztés lehetővé teszi ugyanakkor, hogy 100 millióval több jusson feladatellátásra, s eszközökkel is bővüljön a cég. Szól arról is, a patakba nem a cég munkatársai dobálnak bútorokat, tehát az egrieknek is van felelőssége a város tisztaságának ügyében.

11.15
A Városgondozással kötendő közszolgáltatási alapfeladatok ellátásról szóló szerződés (2022-ig) a következő napirend. Tóth István arra kíváncsi, volt-e gyepszellőztetés. Bognár Ignác kérdi: az illegális szemétlerakók ellen lehet-e határozottabban fellépni.
Jakab Zoltán válaszol: az eddigi négy helyett hat körzetet szeretnének kialakítani, folyamatos a gyepszellőztetés. Az illegális szemétlerakással kapcsolatban megjegyzi, a társaság nem hatóság, büntetni nem tud, de a 24 órás portaszolgálaton bármikor jelezhetik a problámát.   

11.00
Tóth István arra kíváncsi, a jövőben lesz-e lehetőség hitelt felvenni. Szerinte, ha a város elnyeri az Európa Kulturális Fővárosa címet, akkor szükség lenne rá. Úgy véli, a mostani fejlesztések tükrében ez a hitel kezelhető, de meglátása szerint most a jövőről is dönteni kell. Császár Zoltán régi mondást idéz: "nem az a szegény, akinek nincs pénze, hanem akinek tartozása van".
Habis László kifejti: a 24 milliárdhoz képest elenyésző a 485 millió, s hangsúlyozza, hogy idén 200 milliós hitelt törleszt a város.
- Egy biztos, a város adóbevételei nőttek, minden évben növekedés van, ebből a szempontból a tavalyi volt a legeredményesebb esztendő, s az idei első negyedév eredményei is bizakodásra adnak okot - mondja a polgármester, aki szerint nem beruházás-centrikus, hanem tartalomgazdag kulturális főváros pályázatot kell beadni.
Szavazás: 11 igen, 4 tartózkodás

10.46
Fejlesztési hitel felvételéről szól az 5. napirend. Habis László kiemeli: egy hétéves futamidejű, forint alapú, 485 millió forintos hitel felvételét tervezik. Császár Zoltán kérdi, mi indokolja az összeget.
Habis László válaszol: a költségvetés főösszege meghaladja a 24 milliárdot, ennek 50 százaléka fejlesztés. - A hitelfelvételnek szigorú szabályai vannak - mondja, hozzátéve: tavaly többet törlesztett a város, mint tervezett. Kiemeli: az összeg egyharmada uniós forrásokat egészít ki, s azért szükséges, mert a piac árai emelkedtek. Hangsúlyozza: az összegről már korábban döntött a testület, most a folyamat elindításáról szükséges.

10.40
A Tulipánkert utcában szőlészeti-borászati fejlesztés miatt szükséges módosítani a szabályozási tervet. Császár Zoltán üdvözli az előterjesztést.
15 igen, 1 tartózkodás

10.22
Hasonló előterjesztés: az újszülött gyermekes családok - ha igénylik - féléves magazinelőfizetést kapnak a várostól. Tóth István szerint komolyabb támogatást érdemelnének a gyereket vállaló fiatalok. Kéri, a következő évi költségvetés tárgyalásánál térjenek erre vissza. Komlósi Csaba szerint jószándékú, bár felesleges kezdeményezés, mert ma már mindenki online tájékozódik. Császár Zoltán csatlakozik a gondolathoz, úgy véli, inkább a 30-40 ezer forintos védőoltás árát kellene átvállalni, vagy pelenkát kellene adni, mert az fontosabb. Bognár Ignác szerint Ózdról kellene példát venni, ott komolyabban támogatják a fiatal családokat. Rázsi Botond úgy véli, sok szülő szorul tanácsra, ezért sem érdemes elvetni a lehetőséget. Csákvári Antal a kezdetektől figyelemmel kíséri ezt a magazint, szerinte rendkívül hasznos.
Szavazás: 12 igen, 2 tartózkodás

10.10
Az elsőházasoknak nászajándékot adna a város (ha a vőlegény vagy a menyasszony egri) - mondja Martonné Adler Ildikó. Gál Judit örül a lehetőségnek. Bognár Ignácnak módosító indítványa van: a párok ne csak díszdobozt és gyűrűpárnát kapjanak, hanem egy üveg Egri Bikavért is. Császár Zoltán bevallja: kitört belőle a nevetés, amikor olvasta az előterjesztést. Felsorolja, mit tartlamaz a csomag, s nem érti a munkafüzetet, a polgármesteri köszöntőt pedig kiegészítené intelmekkel. Rázsi Botond szerint a hozzászólással Császár többet árt, mint amennyit a város segíteni szeretne. Dr. Stefán Zoltán szerint ez egy kedves gesztus. Martonné Adler Ildikó befogadja a módosító indítványt, egy palack borral egészül ki a csomag (minden évben az a borász adja, akié a Magisztrátus Bora).
Szavazás: 17 igen, egyhangú

9.53
A közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról szól a második napirend. Dr. Kovács Luca jegyző elárulja: a rendelet a többi között különbséget tenne a 10 fő alatti és afölötti kisvonatra vonatkozó díj ügyében. Császár Zoltán jelzi: ezzel szankcionálható a virágültetés is. A jegyzőasszony reagál: ha önkormányzati területre ültet valaki - bármilyen szép is - az engedélyköteles kell legyen.

9.50
Habis László elárulja, Seress Tibor parancsnokot a szomszéd megyébe helyezték át magasabb beosztásba. Most megköszönik eddigi munkáját.


9.45
Császár Zoltán arra kíváncsi, mennyire jelent veszélyt az, hogy a kéményseprőipari szolgáltatást végzők átképzettek, azaz rendelkeznek-e azzal a tudással, hogy pótolják a szakembereket. Dr. Csontos Ambrus a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője kéri, had'' kezdhesse válaszát "a kályhától"... Felidézi, hogyan került a katasztrófavédelem égisze alá közszolgáltatás. Szavai szerint igaz, hogy nem mindenkit tudtak átvenni a régi szakembergárdától, hiszen a katasztrófavédelemnél szigorúbb egészségügyi követelmények vannak, mint a civil szférában. Az ő pótlásukra képeztek embereket, akik csak az előírt gyakorlati idő letelte után végezhetnek önálló munkát. Hozzáteszi: jelentősen megnőtt a feltárt hiányosságok száma.

9.44
Mirkóczki Zita nem érti, hogy lehet Kiskunmajsán is Egri Bikavér.

9.39
A város tűz- és katasztrófavédelmi helyzetéről Papp Zsolt mb. kirendeltségvezető ad tájékoztatást. Szól az együttműködésekről, a főbb feladatokról, illetve a prioritásokról.

9.35
Gál Tibor is szól, bár a vitézek kiénekelték a sajtot a szájából, de azért elmondja: hunagrikum lett az Egri Bikavér.

9.32
Napirend előtt szól Martonné Adler Ildikó, aki elmondja: hatodik alkalommal lett a legjobb az Egri Városi Sportiskola, illetve három egri diák is elismerést vehetett át.

9.25
Dr. Stefán Zoltán kéri a rendőrséget, a Kertész útra ügyeljenek még jobban, mert sok a gyorshajtó. Erdélyi Gábor kapitányságvezető úgy reagál: 60 fölötti a térfigyelő kamerák száma, a működési feltételeket nem a rendőrség szabályozza, s vannak bizonyos helyzetek, amikor - például időjárás miatt - nincs jel, ezt szokták is jelezni. Ígéretet kaptak arra, hogy 2017/18-ban lesz épületbővítés, remélik, ennek keretében lesz lehetőség, hogy komfortosabbá, ügyfélbarátabbá tegyék a helyiségeket.

9.20
Napirend előtt szól, kérdez a rendőrkapitánytól. Mirkóczki Zita jelzi: a balettiskolában besurranó tolvaj járt. Kérte, nézzék meg a térfigyelő kamerák képeit, de azt mondták neki, nem működött a rendszer aznap. Hozzáteszi: a kapitányságon rettenetes állapotok uralkodnak, 70-es évekbeli bútorok vannak...

9.15
Amikor a képviselők bejelentkeznének muzsika csendül fel, majd a vitézek hoznak Egri Bikavért a testület tagjainak, hiszen tart a tavaszi fesztivál, a vörös cuvée pedig hungarikum lett...


9.13
Köszöntik azokat a képviselőket is, akik névnapjukat ünnepelték a közelmúltban.

9.08
Mindenki a teremben, itt a start. Először a márciusi nemzeti ünnepen állami kitüntetésben részesült művészeket, szakembereket köszönti a testület. Saárossy Kinga Jászai-díjat, dr. Cs. Varga István József Attila-díjat, Farkas József Jedlik Ányos-díjat, Öller György Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át a napokban.

8.50
Az ellenzéki képviselők érkeznek elsőként a terembe. Úgy tudjuk, meglepetés is vár közgyűlés tagjaira...

8.47
Több mint harminc téma szerepel a meghívóban, közte nem egy olyan, ami minden bizonnyal komoly vitát vált majd ki. Maratoni nap lesz, hiszen a közgyűlést követően közmeghallgatást is tart a testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!