Közélet

2017.05.10. 15:37

Sok kár keletkezett kertjeinkben a szokatlanul hűvös idájárás miatt

Alaposan megtréfált bennünket nemcsak az áprilisi, hanem az eddigi májusi időjárás is.

Barta Katalin

Az egyik legszebb és munkában leggazdagabb hónapunk a május, de figyeljünk oda, mivel ez az időszak tartogatja még a fagyosszenteket és a legtöbb növényvédelmi teendőt is! Az időjárás ebben a hónapban nagyon csalóka, mivel váltakozva követhetik egymást a kora nyári nappali melegek és az éjszakai hidegek is.



Kerteljünk rovatunk állandó tanácsadója, Nagy Szabolcs a következőket ajánlja: a zöldségkertben mindenkinek tanácsos, hogy tartsa magát a jól bevált szabályhoz, ami melegigényes, azt csak május 20-a után ültessük ki a szabadba. Május a palántázások hónapja szokott lenni a konyhakerti gyakorlatban, de a palántázással érdemes megvárni a hónap közepét, végét. A fagyosszentek után kisebb a kockázata, hogy a paradicsom-, paprika-, vagy éppen az uborkapalánták elfagyjanak, vagy ha nem is fagynak el, visszafejlődjenek a számukra nem megfelelő környezeti tényezők miatt.

– Palántáink ültetésénél érdemes a következő ültetési tanácsokat betartani. Az ültetőgödör aljára szórjunk talajfertőtlenítő szert és lótetűölő szert. Aki bio módon akar védekezni a talajkártevők és talajgombák ellen, használhat mikrobiológiai készítményeket is, amiket az ültetés előtt kell a talajba bedolgozni – javasolja Nagy Szabolcs. – Az optimális fejlődés érdekében szintén az ültetőgödör aljára tegyünk indító tápanyagot, kombinált műtrágyát, szerves trágyát, amit vékony földréteggel vagy komposzttal takarjunk le, hogy a gyökérzet ne érintkezzen közvetlen a szerekkel, szerves anyaggal.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Ha támadnak a fagyosszentek, fátyolfóliával védekezhetünk Fotó: Shutterstock
[/caption]

Érdemes palántázáskor vízmegtartó granulátumot is tenni a palánták alá, ami elősegíti a szárazabb időszakban a nedvesség felhalmozódását a gyökérzónában. Palántáinkat a kiültetés után, amikor már kellően begyökeresedtek és megerősödtek, kezdjük el permetezni réz-hidroxid-tartalmú gombaölő szerekkel hetente, kéthetente időjárástól függően, eső után mindig javasolt a növényvédelem. Ezáltal megelőzhetőek a különböző gombabetegségek megjelenései a növényeken.

A talajhőmérséklet emelkedésével megkezdhetjük a kabakosok (tökfélék, uborka, cukkini stb.) helyre vetését is, esetlegesen a palántának nevelt kabakosokat is ki lehet ültetni, de nagyon figyelve a még előforduló talaj menti fagyokra. Ezek ellen fátyolfóliás takarással védekezhetünk.

Most támad a cseresznyelégy

Májusban fontos védekeznünk a rovarkártevők ellen, mivel a nagyon hideg téli időjárás ellenére is nagy számban és hamarabb kezdték meg a károsításukat. Az európai és az amerikai keleti cseresznyelégy májusban és június elején rakja le petéit a zsendülő cseresznyébe és a kései cseresznye-, meggyfajtákba. Még mindig időszerű, és ha nem akarunk vegyszerezni, rakjunk ki ragadós színcsapdákat a fák lombkoronájába. A levéltetvek szinte minden kultúrában megjelentek, ezért ellenük is védekezzünk felszívódó szerek és tapadásfokozó szerek kombinációjával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!