Közélet

2017.07.03. 16:26

Határidő előtt kaptak támogatást

Dr. Pajtók Gábor, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott tartott sajtótájékoztatót hétfőn Egerben.

Szomszéd Eszter

A nemrégiben megváltozott agrárkifizetési rendszernek és a magyar közigazgatás átláthatóbbá és gyorsabbá válásának köszönhetően, megyénkben már le is zárultak a területalapú támogatások kifizetései – erről tartott sajtótájékoztatót hétfőn dr. Pajtók Gábor, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 2016. december 31-én megszűnt, általános kifizető jogutódja a Magyar Államkincstár lett, megyei kirendeltségei pedig a megyei kormányhivatalok részeként működnek tovább. A feladatellátás már január 1-jétől zavartalan.

– Örömteli eseményről számolunk most be, ugyanis két héttel a június 30-i határidő előtt, a kérelmező Heves megyei gazdák 99 százaléka megkaphatta a területalapú támogatást, amire még 2016 májusában adták be igénylésüket. Ez nagyban meghatározza az agráriumban dolgozók életét – tudatta a kormánymegbízott, majd részletezte: Heves megyére vetítve ez azt jelenti, hogy 13,6 milliárd forintot osztottak szét annak a 6 ezer ügyfélnek, akik jogosultak voltak területalapú támogatásra. Kérelmet benyújtani 36 jogcímen – például zöldítés – lehetett. A regisztrációval rendelkező gazdálkodók a most kiutalt összeget az idei termelésükre, szállításra, vagy akár munkabérekre költhetik. Megtudtuk: országosan 411,4 milliárd forint jutott erre a területre. Ahol még késik a kifizetés, ott jellemzően birtokvita, hagyatéki vagy bírósági eljárás van folyamatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!