Karácsonyi Körkép

2022.12.23. 11:47

Az adventi koszorú története

Az első adventi koszorút Johann Heinrich Wichern német evangélikus lelkész készítette 1839-ben.

F.V.E.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az általa alapított gyermekotthonban szekérkereket lógatott fel a plafonra, melyet örökzöldekkel díszített, piros és fehér gyertyákat tett rá, s az adventi időszakban a miséken minden nap eggyel több gyertyát gyújtott meg karácsonyig, kifejezve a Jézus születésének évfordulójára való várakozást. Ezzel megalkotta a mai adventi koszorú ősét.

Sokáig csak az evangélikusok ismerték az adventi koszorút, több mint egy évszázad kellett ahhoz, hogy a katolikus egyházakban is elterjedjen, kissé módosult formában. Mérete lényegesen kisebb lett, a gyertyák száma a vasárnapoknak megfelelően négyre csökkent, ám megmaradtak a koszorút díszítő örökzöldek.

A katolikusok három lila és egy rózsaszín gyertyát tesznek az adventi koszorúra. A lila a bűnbánat és a megtérés színe, a rózsaszín pedig a közelgő ünnepet jelképezi. Az adventi koszorú formája Isten örökkévaló szeretetét, az örökzöld ágak a reményt és életet, a gyertyák a növekvő fényt, Jézus eljövetelének a közeledtét jelképezik.

Az adventi koszorún az első gyertya Ádámot és Évát tükrözi, nekik elsőként ígérte meg Isten a megváltást, ez a hit. A második gyertya a zsidó népre utal, akiknek kijelentette, hogy közülük származik a Messiás, ez a remény. A harmadik gyertya szűz Máriát jelképezi, aki megszülte a Fiút, ez az öröm. A negyedik gyertya Keresztelő Szent Jánost szimbolizálja, aki Jézus közelgő eljöveteléről és a bűnbánatról prédikált a népnek, ez a szeretet.

A keresztényeknél az adventi időszak a Jézus eljövetelére való várakozás és lelki felkészülés ideje, amikor a hitet, reményt, örömöt és a szeretetet kell erősíteniük magukban. Az utolsó vasárnap a négy gyertya együttes lángja a Jézus születésekor szétáradó világosságot, a tőle kapott erényeket testesíti meg.

Az első, második és negyedik vasárnapon a lila, a harmadikon a rózsaszínű gyertyát kell meggyújtani. A harmadik vasárnap az örömvasárnap, érezteti Jézus eljövetelének közelségét, örömét, kicsit megtörve az adventi bűnbánat szigorúságát.

Bár az adventi koszorú készítése sokáig csak a vallásos családoknál volt szokás, napjainkban szinte minden otthonban helyet kap, s a legváltozatosabb formákban, színekben készítik. Gyertyái segítenek a lecsendesedésben, a karácsonyra való készülődésben, és az egymásra való odafigyelésben.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!