Kultúra

2007.09.28. 14:44

Amikor a laikus beszabadul a laboratóriumba

Idén először az Eszterházy Károly Főiskola is csatlakozott a kontinens 26 országában és 150 városában megrendezett Európai Kutatók Éjszakája elnevezésű rendezvényhez.

Lovász Anikó

A program célja, hogy a tudományt és a kutatói munkát népszerűsítse a laikusok körében.

- Egyedüli főiskolaként kapcsolódtunk be a szervezésbe. Több száz embert várunk, főleg általános és középiskolásokat, de felnőtteket is. Neve ellenére a program már ma délelőtt 9-kor megkezdődött és az érdeklődők száma már ekkor felülmúlta a várakozásainkat. Igyekezünk közérthetően, emberközelien bemutatni az egyes tudományágakat, a látogatók interaktív módon, testközelből tapasztalhatják meg a kísérleteket, az egyes eszközök használatát - tudtuk meg dr. Szilágyi Ibolyától, a rendezvény koordinátorától.

Az eseményt 2005 óta minden évben megrendezik, az anyagi hátteret pedig az Európai Bizottság pályázatai teremtik meg. Ennek feltétele bizonyos központi elemek felvonultatása is: idén például a "Kutatók Kocsmája", ahol a tudósok is embereibb arcukat mutathatják meg a közönségnek. Hazánkban kilenc város tizenegy intézménye várja természetesen ingyenes rendezvényekkel a tudomány iránt érdeklődőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!