Kultúra

2008.04.16. 18:19

Szívet rajzolnak a Kárpát-medencébe

Immár negyedik esztendeje indult útjára húsvétkor Tihanyból a "Feltámadási menet". A zarándokok két útvonalon haladva Csíksomlyón találkoznak majd.

HEOL

[caption id="" align="alignleft" width="278"] Pádár Sándor Hatvanból hozta a felékesített keresztet Gyöngyösre
[/caption]A már hagyományos, immár negyedik feltámadási menet, amely a Kárpát-medencei magyarság területén halad végig, Heves megyébe is elért. A zarándokokat Hatvanban, Gyöngyösön és Egerben fogadták. A menet Tihanyból indult húsvétkor, és pünkösdkor érkezik Csíksomlyóra, ahol a búcsú napján találkozik a felvidéki ággal, és közösségük kifejezőjeként egy csokorba fonódnak.

Az útvonal egy szívet rajzol a Kárpát-medencébe. Az út folyamán a feltámadási menet jelvényére, az Árpád-kori motívumokkal díszített szárnyas keresztre, melyet stafétaként adnak tovább egymásnak a fogadó plébániák, minden állomáson egy szalagot tűznek.

Gyöngyösön a Szent Bertalan-templomban fogadták a keresztet a helyi Kolping egyesület és az egyházközség képviselői, akiknek nevében a szalagot Dávid Józsefné kötötte fel. Juhász Ferenc plébános arra emlékeztetett: a feltámadási menet kelet felé tart, ami a keresztényeknek fontos, hiszen a Megváltó is ott született, halt meg és támadt fel. Erre emlékeztet a legtöbb templom hagyományos keletre néző építése is. A gyöngyösi nagytemplom is ilyen úgynevezett keletelt elrendezésű

 „Nekünk magyaroknak pedig különösen fontos, hogy tőlünk keletre, országhatárainkon kívül, Erdélyországban rekedt testvéreinkkel sose feledjük el a közösséget” – jegyezte meg a plébános.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!