Kultúra

2010.03.14. 18:17

Zene, étkek, kiállítás a Buttler Ház Napján

A március 12-i műszaki átadás után 14-én, vasárnap a szervezők a Buttler Ház Napja elnevezésű programsorozat eseményeire várták az érdeklődőket.

K. J.

Délelőtt 10 órától a Buttlerek legendája 2010-ben címmel indult a tudományos ismeretterjesztő előadássorozat a Megyeháza dísztermében. Dr. Benkár József megyei főjegyző köszöntőjét követően dr. Nemes Lajos, a Heves Megyei Levéltár igazgatója Heves megye és Eger a Buttlerek korában, a különös házasság igaz legendája címmel tartott előadást, majd a Buttler Ház épületének történetéről Mezei Alice művészettörténész és Nagy Gergely építésztervező, az ICOMOS magyarországi elnöke beszélt.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Egy teljes napot szenteltek a felújított Buttler Háznak. Fotó: Gál Gábor.
[/caption]

Dr. Veres Gábor múzeumigazgató Volt egyszer egy múzeum címmel azt az időszakot idézte fel, amikor a most megújult épületben a Dobó István Vármúzeum kiállításai kaptak helyet. A Buttler Házban Koncz Gábor, Kossuth-díjas színművész koridéző köszöntője és a Pro Agria Vokál énekegyüttes Felépült végre a házunk című műsora hangzott el, miközben Gál Gábor vendéglátós mester korabeli étkekkel és nedűkkel kínálta a közönséget.

Ez alkalomból a földszinti kiállító termekben az érdeklődők megtekinthették a Megyeháza udvarán található Börtönépületből új helyére kerülő Etre hagyaték bútorait és berendezési tárgyait, valamint a Heves Megyei Levéltár dokumentumait bemutató, csak ezen a napon látható alkalmi tárlatot is.

A házavató bulin a Kerekes Band ethno funky műsora szólt, 15 órától pedig az Uránia Moziban levetítették a Buttler-család történetéből született Különös házasság című játékfilmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!