Kultúra

2011.09.18. 06:51

Lélekzene - Moody Clouds

A Moody Clouds formáció andalító, szívbe maró dallamaival mindenkit megérint. Ellenállni felesleges, úgyis magával ragad.

Szepesi Viktor

A jazz, a pop és a sanzon világába kalauzol bennünket Czura Bence gitáros, zongorista, Kovács Domicián gitáros vokalista és Nagy Zsófia énekes. A 2009 óta tartó út lassan fordulóponthoz közeleg. A csapat énekesnőjével beszélgettünk a Moody Clouds zenei hátteréről és a tervekről.

- Jól tudom, hogy hamarosan kész lesz az első, saját számokból álló albumotok?
- Igen, bár 2010-ben már készült három számról felvétel, hogy elküldhessük egy fesztivál szervezőinek. Eddig feldolgozásokat játszottunk, viszont idén tavasztól már saját számokat írunk. Mondhatjuk, hogy énekközpontú a zenénk, de a hangszerek szerepe ezáltal nem csökken, hanem szinte átölelik a vokált. Ősszel vesszük fel a számokat, de egyelőre nem tudjuk még pontosan, hogy hol. Főként akusztikus formában játszunk, mivel nálunk alapkikötés, hogy a hangszerek a természetesen szólaljanak meg.

- Miért választottátok az akusztikus stílust?
- Az elején nem volt hangosításunk, ezért egyszerűen kényszerből. De ez ellen nem volt kifogásunk, mert szeretjük ezt a módot. Sok ilyen zenét is hallgatunk. Ami nagyon pozitív dolog, hogy mindenki bele tudott adni valamit önmagából. Az érzelmesebb, melankolikusabb vonalat képviseljük, mondhatni elég lélekközpontú a zenénk. Ez persze nem akadály abban, hogy legyenek pörgős számaink. Másféle éve sok ismert számot átírtunk akusztikusra. Miután kellőképpen összeszoktunk a feldolgozásokkal, elindult a saját zenék gyártása, így már tizenkét saját szám alkotja a repertoárt. Szerettünk volna olyat játszani ami teljesen a miénk. Nem okozott nehézséget az átállás, mert ha kitalálunk egy dallammenetet, akkor szinte folyik belőlünk a zene. Ezekben a számokban a saját gondolatainkat és érzéseinket fogalmazzuk meg. Számunkra ez egy önkifejező eszköz és jól esik néha egy teljesen más világba elmenekülni, ahol teljesen őszinték lehetünk.

- Ha már "másik világ": elhagytátok Egert. 
- Igen, mindannyian Budapestre költöztünk, így az időnk nagy részét ott fogjuk tölteni. Szeretnénk ott is koncertezni. Találtunk próbatermet is, így minden adott ahhoz, hogy továbbra is lendületben maradjunk. A célunk azonban változatlan: adni valamit a zenénkkel. Szeretnénk megérinteni az embereket.

- Nem vágytok arra, hogy az emberek táncra perdüljenek a koncerteteken?
- Szerintem mindenkiben van egy ilyen kettősség. Mi is szeretnénk, de majd annak is eljön az ideje. Mindannyian tervezzük, hogy más bandákban is kipróbáljuk magunkat, de egyelőre ezek még váratnak magukra.


- Fiatalok vagytok még, hogy megy a kapcsolatfelvétel a közönséggel?
- A színpadon főként én beszélek és nem olyan könnyű ennyi emberrel felvenni a kontaktust. Amíg csak énekelek, addig semmi probléma. Az elején sokkal gátlásosabb voltam, most már kezdem leküzdeni. Tapasztalatra van szükség. Nem hittem hogy ezen a téren ennyit lehet fejlődni, de tényleg hozzá kell szokni. Ebben a műfajban egyébként mindenképpen szükség van arra, hogy bevonjuk a közönséget.

- Mi a fő célotok, álmotok ezzel a zenével?
- Lépésről lépésre haladunk. Hiába van kész a stúdióba szánt anyag, ugyanúgy zenét szerzünk most is. Ha valakinek van egy ötlete, akkor azon elkezdünk dolgozni. A meglévő tizenkét számot mindenképpen fel akarjuk venni. Amennyiben a későbbiekben sikerülne egy lemezkiadóval szerződni, akkor komolyabb szintre is juthatunk.

- Hárman vagytok és mégsem hárman vagytok. Hogy van ez?- Mi hárman írtuk meg a számok alapját ami vagy két gitár és ének, vagy zongora, gitár, ének volt. Arra gondoltunk, hogy több hangszerrel nagyobb hatást tudunk elérni, ezért kedves barátainkat kértük meg az Ethnofilból, hogy segítsenek nekünk. Hegedű, basszusgitár, cajon segítségével. Mindenképpen szeretnénk ha a felvételekben is részt vennének, így mondhatjuk hogy ideiglenes tagok.

- Miért angolul írtok szövegeket?
- Ennek nincs olyan háttere, hogy nem akarunk magyarul dalolni, hiszen a magyar nyelv gyönyörű. Egyszerűen így alakult. Ketten írunk szövegeket az együttesből, és anélkül hogy összebeszéltünk volna, mindketten angolul kezdtünk el írni.

- Klip készül?
- Még nem gondolkoztunk ezen, de a számok felvétele után biztos, hogy erre is sor kerül. Szerintem egy animációs klip egyébként illene a zenéhez, de ez még képlékeny. Megpróbáljuk majd a legütősebb számot kiválasztani, bár ez nehéz lesz, mivel mindegyikhez más-más okokból kötődünk.

- Mikor lesz a kvetkező egri koncert?
- Még nincs időpont. Egyenlőre próbálunk beilleszkedni az új környezetünkbe Budapesten, aztán a lemezfelvétel a fő feladat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!