Könyvbemutató

2018.01.30. 15:16

Angolul értekeznek a magyar főnévekről

A Nouns and Noun Phrases című kiadvány a Syntax of Hungarian című, nyolcrészesre tervezett sorozat első része. 

Budapest, 2018. január 22. Lovász László, az MTA elnöke beszédet mond a Kulturális Örökség Európai Éve 2018 magyarországi programsorozatának megnyitóján a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) 2018. január 22-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Az angol nyelvű, kétkötetes munkát kedden a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában mutatták be Budapesten.

Lovász László, az MTA elnöke hangsúlyozta:

az összefoglaló jellegű munka segíthet megtalálni a magyar nyelv helyét a világban, amelynek – szemben a nagy világnyelvekkel – fontos ismérve, hogy egyetlen nemzethez, egyetlen kultúrához kötődik.

A sorozat segít megmutatni a világnak, hogy milyen magas szinten áll a magyar nyelvészet – mondta Kenesei István nyelvész, a sorozat főszerkesztője. Kiemelte:

az Amsterdam University Press által kiadott kétkötetes, összesen 1257 oldalas munka – amelynek szerkesztője Alberti Gábor és Laczkó Tibor – az MTA támogatásának köszönhetően ingyenesen letölthető és kinyomtatható a kiadó internetes oldaláról.

A sorozat előkészítéseként 2012 és 2016 között 50 nyelvész részvételével zajlott nagyszabású kutatás nyolc munkacsoportban. A kutatás célja az elmúlt 50 év modern nyelvészeti eredményeinek egységes keretbe illesztése, valamint a hiányok pótlása, többek között az osztályozó főnevek számbavétele volt – mutatott rá Kenesei István.

A kutatás eredményeként 121 tudományos közlemény, valamint több ezer oldalnyi nyelvtani leírás készült el.

A sorozat további köteteinek témái az egyszerű mondat szerkezete; a határozószók, névutók és szerkezeteik; az ige és az igei csoport tulajdonságai; a véges idejű alárendelt mondatok; az igeneves tagmondatok; valamint a mellérendelés és az ellipszis tulajdonságai lesznek.

Kitért arra is: a magyar nyelv a nagy nyelvészeti hagyományokkal bíró indoeurópai nyelvek után az egyik tudományos értelemben legjobban feldolgozott más típusú nyelv. Jelenléte és súlya a nemzetközi nyelvészeti irodalomban összemérhető a jóval nagyobb népesség által beszélt japán, kínai vagy arab nyelvével.

Borítókép: Lovász László, az MTA elnöke beszédet mond a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) 2018. január 22-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában