közösségi élet

2020.05.09. 07:00

Mesébe illő házikót kapnak az átányi hagyományőrzők

Élettel szeretnék megtölteni az egykori Bába néni házát, amely a hagyományőrző egyesület tulajdonába kerül az önkormányzat jóvoltából. 

Szabó Katalin

A népi építészeti jegyeket megtartva szépítik az épületet Fotó: Jámbor Dénes

A Szabadság úti parasztház ajándékozással került az önkormányzat tulajdonába. Elhanyagolt állapotban volt, de még így is megmutatta a népi építészet értékeit – tájékoztatta a Heolt Jámbor Dénes polgármester.

– Az ingatlant mindenki csak Bába néni házaként emlegeti, mivel a falu bábája lakott benne több évtizedig. Az is a különlegessége, hogy két ütemben épülhetett, az addigi nagyszoba elé az utcafront felől még egyet toldottak, s a középső teremként funkcionáló helyiségnek szép, kazettás kialakítású a mennyezete – magyarázta a község első embere.

A közmunkaprogram keretében sikerült a házat újjávarázsolni.

– A továbbiakban az az önkormányzat terve, hogy a már felújított épületet a hagyományőrző egyesület rendelkezésére bocsátja, s ők interaktív hagyományőrző házat szeretnének ott kialakítani – közölte Jámbor Dénes, hozzátéve, mód lesz majd itt a szövés gyakorlására, de helyet ad az egyesületi kórus próbáinak is. Szeretnék élettel megtölteni az ingatlant, lehetőséget teremtenének a hagyományok ápolására.

A községvzető megjegyezte, idén tavasszal elsőnek rendezték volna meg a Felszállott a kakas nevű kórustalálkozót. Ezt a koronavírus-járvány miatt későbbi időpontra kellett elhalasztani.

A népi építészeti jegyeket megtartva szépítik az épületet Fotó: Jámbor Dénes

– A hagyományőrző kórus tagjai Vígh Jánosné vezetésével, kitartó gyűjtőmunkával szedték össze az ingatlan berendezési, használati és dísztárgyait – folytatta a polgármester. – Így szövőszék, népi bútorok, tányérok, edények s egyéb eszközök várják, hogy a szépen felújított házban otthonra, új gazdára leljenek.

A Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatóhelyettese, Átány szülöttje, dr. Végh Katalin és kollégái felajánlották önzetlen segítségüket a berendezéséhez. A terveik között szerepel az udvaron szabadtéri főzőhely kialakítása, ezzel is több lehetőséget teremtenének a közösségi élet fejlesztéséhez. A teljes rekonstrukción átesett épület az egész település színfoltjává vált.

– Addig is, amíg várjuk a veszélyhelyzet végét, tovább szépítjük, virágosítjuk a kertet. Az önkormányzat elkötelezett az értékek megmentése, megőrzése iránt – zárta gondolatait Jámbor Dénes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!