váltás

2019.02.24. 19:40

A világűr után a politika világát is meghódítaná egy volt asztronauta

Mark Kelly szenátor szeretne lenni.

US politician Gabrielle Giffords (L) and husband retured astronaut Mark Kelly attend the 2018 Glamour Women Of The Year Awards: Women Rise on November 12, 2018 in New York City. (Photo by Angela Weiss / AFP)

Forrás: Angela Weiss / AFP

Arizona szövetségi állam szenátora akar lenni a Demokrata Párt színeiben Mark Kelly volt amerikai űrhajós, aki szombaton Tucsonban megindította választási kampányát a 2020-as választásra.

Mark Kelly, aki soha semmilyen hivatalt nem töltött be, az első demokrata párti jelölt, aki megkezdte kampányát a 2020-as választásra.

Az arizonai Tucson nem véletlenül lett a kampányindító helyszíne, itt követtek el egy majdnem végzetes támadást Kelly felesége, Gabrielle Giffords kongresszusi képviselő ellen 2011-ben egy élelmiszerkereskedésben, a merényletben hat ember vesztette életét. Giffords fejlövést kapott.

Arizona szenátora 2018. augusztusi haláláig a republikánus John McCain volt, helyére Martha McSallyt, az állam volt kongresszusi képviselőjét nevezte ki ideiglenesen a párt vezetése.

Kelly, aki vadászpilóta volt az első öbölháború idején, ikertestvérével, Scott Kellyvel lett a NASA asztronautája. Tíz év alatt négy űrrepülésben vett részt, 2011-ben ő volt az Endeavor űrsikló parancsnoka.

A felesége elleni merénylet után a fegyvertartás megszigorításáért folytatott kampányt Giffordsszal, valamint részt vett az amerikai űrkutatási hivatal ikerkutatásaiban. Amikor testvére Scott Kelly, a Nemzetközi Űrállomáson volt, ő a Földön vett részt azonos orvosi tesztekben, hogy jobban feltárják a hosszú távú súlytalanság hatásait az emberi szervezetre.

Szenátusi választási kampányának középpontjába Kelly a klímaváltozás, az egészségügy, a felsőfokú tanulmányok lehetőségei, a fegyvertartás és a bevándorlás kérdéseit állította. Február 12-én jelentette be szándékát a választáson való indulásra, a következő 24 órában mintegy egymillió dollárnyi támogatást gyűjtött ehhez.

Borítókép: Kelly és felesége egy 2018-as rendezvényen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!