Bulvár-celeb

2024.01.18. 05:36

Műteni kell III. Károly királyt

Hasi műtéten esett át Katalin walesi hercegnő, Vilmos brit trónörökös felesége, és lábadozása várhatóan hosszabb ideig eltart – közölte szerdán a Kensington-palota. Nem sokkal később az udvar bejelentette azt is, hogy III. Károly király, Vilmos édesapja a közeli napokban prosztatakezelés céljából szintén kórházba vonul.

MW

Fotó: Chris Jackson / POOL / AFP

Vilmos és Katalin londoni hivatalának szerdai ismertetése szerint a 42 éves hercegnőn előző nap hajtották végre a tervezett hasüregi műtétet, amely sikeres volt. Katalin valószínűleg 10–14 napot tölt kórházban, utána otthonában lábadozik – fogalmaz a Kensington-palota közleménye.

A tájékoztatás szerint a jelenlegi orvosi szakvélemény alapján valószínűtlen, hogy Katalin hercegnő a húsvétot követő időszak előtt visszatérhet közéleti feladatainak ellátásához.

A walesi hercegnő tudatában van annak, hogy „ez a közlemény milyen érdeklődést kelt majd”. Szeretné azonban „a lehető legteljesebb normalitást” fenntartani gyermekei számára, és szeretné azt is, ha személyes orvosi adatai magánjellegűek maradnának – áll a Kensington-palota szerda délután kiadott közleményében.

A kommüniké szerint Katalin hercegnő reméli, hogy a közvélemény megértéssel fogadja e kívánságait, elnézést kér közéleti programjainak halasztása miatt, és bízik abban, hogy e programok közül „a lehető legtöbbet a lehető leghamarabb” pótolni tudja.

Nem sokkal később a Buckingham-palota rövid közleményt adott ki arról, hogy III. Károly király a jövő héten szintén kórházi kezelésen esik át prosztatamegnagyobbodás miatt.

A 75 esztendős uralkodó londoni hivatala hangsúlyozta, hogy jóindulatú, „évente több ezer férfinél előforduló” elváltozásról van szó, és a király közéleti programjait „a lábadozás rövid időszakára” elhalasztják.

Katalin műtétjének pontos orvosi indokát ugyanakkor az udvar nem részletezte, és a szerdai közlemény szerint a Kensington-palota csak akkor ad további tájékoztatást a walesi hercegnő lábadozásáról, amikor ezt jelentősebb új információ indokolja.

Ez összhangban áll azzal a régre visszanyúló törvényerejű szokásjoggal, amelynek alapján az udvar a szükséges minimumon túl nem közöl részleteket a brit királyi család magas rangú tagjainak egészségi állapotáról.

A Buckingham-palota a király jövő heti prosztatakezeléséről is csak egy háromsoros közleményben adott tájékoztatást.

Károly 2022. szeptember 8-án, édesanyja, II. Erzsébet királynő halálának pillanatában lépett trónra.

A királynőt életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában.  

Vilmos – Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia – 2011 áprilisában házasodott össze Katalinnal. Vilmos herceg II. Erzsébet királynő halála és édesapja trónra lépése óta a trónörökösi cím birtokosa, és III. Károly király után majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz.

Vilmosnak és Katalinnak három gyermeke van. Elsőszülött gyermekük, az idén 11 esztendős György szintén a brit trón első számú várományosa lesz édesapja trónra lépése után.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!