közös munka

2019.11.26. 11:00

Fele-fele arányban írta a VIII. Henriket Shakespeare és John Fletcher

Egy cseh kutató gépi tanulásra épülő technológiát alkalmazva tanulmányozta a művet.

Forrás: Shutterstock

Egyenlő arányban működött közre a VIII. Henrik című királydráma megírásában William Shakespeare és John Fletcher – állapította meg egy cseh kutató.

Shakespeare az 1500-as évek végétől az 1600-as évek elejéig élt és alkotott, olyan műveket hagyva maga után, mint a Hamlet, a Macbeth, valamint a Rómeó és Júlia.

Shakespeare nevéhez fűződik a VIII. Henrik is, noha a történészek többsége egyetért abban, hogy ennek megírásában segítettek neki. Sokak szerint a közreműködő John Fletcher, a Jakab-kori színház népszerű írója volt.

A prágai Cseh Tudományos Akadémia kutatójában, Petr Plechácban felmerült a gondolat, hogy vajon gépi tanulási technológia segítségével meg lehet-e állapítani, hogy a színdarab mely részeit írta Shakespeare és melyeket Fletcher – olvasható a techxplore.com. technológiai hírportálon.

A kutató egy gépi tanulási algoritmust fejlesztett ki, amely elemzi egy adott író stílusát, azonosítva benne bizonyos jellegzetességeket. Az algoritmust Shakespeare és Fletcher saját művein „edzette”, majd lefutatta a VIII. Henriken is.

Az eredmények azt mutatják, hogy a két férfi egyenlő arányban vett részt a darab megírásában és az algoritmusnak köszönhetően Plechác azt is pontosan látta, hogy ki írta az egyes részeket.

Az arXiv szerverre, a tudományos munkák online adattárába feltöltött tanulmányában a kutató kifejti, hogy

a két író általában jelenetenként váltotta egymást, de előfordult, hogy egyikük elkezdte, a másik pedig befejezte a színt.

Plechác egy harmadik korabeli színdarabíró, Philip Massinger esetleges közreműködését is vizsgálta, de az ő kéznyomát nem találta az algoritmus a VIII. Henrikben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!