500

2020.02.24. 18:36

Nagyszabású kiállítással emlékeznek Raffaello halálának évfordulójára

Az év egyik kulturális szenzációjának számító tárlatot hétfőn mutatták be a sajtónak.

Minden idők legnagyobb Raffaello-kiállításával emlékeznek meg Rómában a reneszánsz olasz festő és építész halálának 500. évfordulójáról.

Az olasz elnöki palota, a Quirinale egykori istállójában (Scuderie) az urbinói születésű mester több mint 200, együttesen 4 milliárd euróra (1352 milliárd forint) biztosított festményét és grafikáját tekintheti meg a nagyközönség március 5. és június 2. között.

Rómában az év egyik kulturális szenzációjának számító tárlatot hétfőn mutatták be a sajtónak. Elővételben már 70 ezer belépőjegyet eladtak.

A kiállításon Raffaellónak egyebek közt a párizsi Louvre-ban, a londoni British Museumban, a madridi Pradóban a washingtoni National Gallery of Artban, a lille-i Szépművészeti Múzeumban, a müncheni Alte Pinakothekben és a firenzei Uffiziben őrzött remekműveit láthatja a közönség.

Elsőként látható együtt II. Gyula és X. Leó pápa portréja – utóbbi frissen restaurálva -, amelyekkel római éveiben Raffaello teljes mértékben tanúbizonyságát adta művészi képességeinek.

Soha eddig nem lehetett Raffaello ennyi művét együtt látni. Egyedülálló alkalom, amelyet nem szabad kihagyni – hangsúlyozta a sajtóbejáráson Eike Schmidt, a szervező intézmények közé tartozó firenzei Uffizi képtár igazgatója.

A sokoldalú művészként, régészként és várostervezőként is ismert Raffaello 1483. április 6-án született Urbinóban, és 1520. április 6-án hunyt el Rómában. A budapesti Szépművészeti Múzeum két művét őrzi: a befejezetlen Esterházy Madonnát és az Ifjú arcképét.

Ezek is érdekelhetik