Migráció

2017.08.21. 10:44

Szakértő: nem tud integrálódni, aki alacsonyabb rendűnek véli a nem muszlimokat

Nem tud integrálódni az európai társadalomba az, aki alacsonyabb rendűnek találja a nem muszlimokat – erről Incze Nikoletta, a Politikai Iszlám Tanulmányok Központjának kutatója beszélt az M1 aktuális csatornán hétfőn.

A szakértő szerint a muszlimok között van egy réteg, amelynek tagjai szerint csak az tudja az iszlám tanításait beteljesíteni, aki elkülöníti a muszlimokat a nem muszlimoktól. Számukra a muszlimok mindig is felsőbbrendűek lesznek a nem muszlimoknál, és erkölcsileg alacsonyabb rendűnek találják azt, aki nem követi a vallási előírásokat, szokásokat. Hozzátette: nekik az a megoldás, hogy a társadalom válik olyanná, amelyben az ő erkölcsi normarendszerük érvényesül. Ez azonban nem egyeztethető össze azzal a jogrenddel, amely ma Európában fennáll és amely a humanista értékeken alapszik – fogalmazott.

Incze Nikoletta arra a kérdésre, hogy mit lehet tenni ez ellen Európában, azt mondta: ha azt látjuk, hogy egy irányzat dominánsan, erőszakkal, követelésekkel lép fel, akkor politikai eszközökkel lehet ellene hatni. Úgy vélte: azt kell leszögezni, hogy a mi törvényeink az elsődlegesek, a mi kulturális értékeink a meghatározóak mindenki számára.

Ezek is érdekelhetik