igazságszolgáltatás

2018.04.25. 13:20

Életfogytiglanra ítélték a feltalálót, aki feldarabolt egy újságírónőt

Peter Madsen saját kezűleg épített tengeralattjáróján ölte meg tavaly augusztusban a 30 éves Kim Wallt.

Forrás: AFP

Életfogytiglani szabadságvesztést szabott ki egy koppenhágai bíróság Peter Madsen dán feltalálóra a fiatal svéd újságírónő, Kim Wall meggyilkolásáért és feldarabolásáért, holttestének meggyalázásáért. A 47 éves férfi saját kezűleg épített tengeralattjáróján ölte meg tavaly augusztusban a 30 éves Kim Wallt, akit feldarabolt, majd a tengerbe dobott a Dánia és Svédország közti szorosban.

Az ügyészség szerint Madsen beteges szexuális fantáziái kiélése céljából kínozta és gyilkolta meg az újságírónőt, aki azért szállt fel a búvárhajójára, hogy riportot írjon róla.

Az ítéletet egyhangúlag hozta meg az Anette Burkoe bírónőből és két laikus esküdtből álló testület, amely hiteltelennek találta a vádlott állandóan változó verzióit egy állítólagos balesetről. Az ítélet szerint „egy kötelességét teljesítő újságíró cinikus meggyilkolása” történt.

Bár a halál pontos okát nem sikerült megállapítani, az ügyészség szerint az ismert feltaláló, rakétakonstruktőr megbilincselte és egy hegyes szerszámmal összeszurkálta, elsősorban a nemi szerve tájékán, majd vélhetően lefejezte a riporternőt, bár a halál beálltát okozhatta fojtogatás is.

Madsen egy „tragikus balesetről” beszélt a nyomozóknak, és a bírósági tárgyaláson végig azt állította, hogy nem szándékosan ölte meg Kim Wallt.

A tárgyaláson azonban hátborzongató részletek kerültek napvilágra, bemutatták a vádlott számítógépén talált videókat, amelyeken nőket kínoznak meg és fejeznek le. Tanúvallomások szerint Peter Madsent lenyűgözte a halál, és a tökéletes bűncselekményről ábrándozott.

Az életfogytiglani szabadságvesztés Dániában általában 15 év börtönt jelent, 12 év után az elítéltek kegyelmet kérhetnek a királynőtől, és csak kevesen maradnak rács mögött életük végéig.

Kim Wallt utoljára 2017. augusztus 10-én este látták Madsennel kettesben a házilag barkácsolt Nautilus tengeralattjáró fedélzetén. Másnap a feltaláló eljátszotta a koppenhágai kikötőben, hogy járműve hajótörést szenvedett, őt sikeresen „kimentették” a süllyedő hajóról, az újságírónőnek azonban nem találták nyomát. Legelső verziójában Madsen azt állította, hogy Kim Wall nem is töltötte az éjszakát a tengeralattjárón, a beszállás után néhány órával kiszállt egy koppenhágai szigeten. Az áldozat testrészeit az elkövetkező napokban és hetekben találták meg a koppenhágai partoknál.

Az ügyészség szerint a feltaláló előre megfontolt szándékból, beteges szexuális képzelgései kiélése céljából ölte meg az újságírónőt, amit az is bizonyít, hogy az ominózus estén olyan szerszámokkal (köztük fafűrésszel, egy félméteres hegyes csavarhúzóval, szíjakkal) szállt fel a tengeralattjáróra, amilyeneket normális esetben nem vitt magával.

Az ügyészség ténylegesen életfogytiglan tartó elzárást kért a vádlottra arra hivatkozva, hogy ha valaha is kiszabadulna, fennállna a bűnismétlés veszélye.

A kegyetlen kéjgyilkosság példa nélkül áll a dán kriminalisztika történetében.

A televízióban élőben közvetített ítélethirdetés helyszínén mintegy száz tudósító gyűlt össze Dániából és külföldről. Madsen a 15. személy, akit az elmúlt tíz évben életfogytiglanra ítéltek. Ügyvédje közölte, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

Borítókép: Peter Madsen 2015. július 8-án

UFFE WENG / RITZAU SCANPIX / RITZAU SCANPIX / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában