esély

2018.12.13. 13:04

Érezhetően nőtt a hajléktalanszállók igénybevétele

A közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés hatálybalépése óta több mint 1300-zal több hajléktalan ember veszi igénybe a számukra fenntartott szállásokat.

Az elmúlt időszakban, köszönhetően a törvényi változásnak is, érezhető mértékben nőtt a hajléktalanszállók igénybevétele: 1325-tel többen veszik most igénybe a hajléktalanszállókat, mint ahányan a jogszabály-módosítás október 15-ei hatálybalépésekor – mondta Rétvári Bence, hangsúlyozva: a hidegebb idő miatt egyre fontosabb, hogy akik közterületen vagy erdőkben élnek, szállásra kerüljenek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte: országosan 83 százalékos, Budapesten 81 százalékos a hajléktalanszállók kihasználtsága.

Az október 15-én bevezetett rendelkezés célja, hogy többszörös segítséget nyújtsanak a kiszolgáltatott, a társadalom peremére szorult embereknek. A szállókon a hajléktalan emberek egészségügyi, szociális és munkakeresési segítséget is kapnak – mutatott rá Rétvári Bence.

Úgy fogalmazott: a hajléktalanságból kivezető út a hajléktalanszállókon kezdődik. Ha valaki ki akar törni a hajléktalanságból, el kell mennie szállóra, és ezután az állam számos lépéssel segítséget nyújt neki – mondta az államtitkár.

Szólt arról is, hogy az említett jogszabály hatálybalépése óta, ha a rendőröknek intézkedniük kell egy hajléktalan emberrel szemben, akkor ott van velük egy szociális munkás, aki segít a hajléktalannak abban, hogy igénybe tudja venni a számára szükséges ellátást.

Rétvári Bence elmondta azt is: ha az úgynevezett vörös kódot életbe léptetik, akkor minden szociális intézmény fogad majd hajléktalanokat. Ahogy az elmúlt években sem, úgy a jövőben sem fognak visszautasítani senkit a szállókon kapacitáshiány miatt – hangsúlyozta.

Közölte, összesen 19 ezer férőhely áll rendelkezésre a hajléktalan emberek számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában