ungvár

2019.03.06. 20:00

Potápi Árpád János: a kárpátaljai magyarság azt üzeni, hogy nem fél

Nem a megosztás, hanem a béke, nem a rombolás, hanem az építés oldalán áll.

Ungvár, 2019. március 6. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára (j3) ünnepi beszédet mond a TV21 Ungvár televízió stúdiójában a magyar kormányzati támogatással újjáépített ungvári tévészékház ünnepélyes átadásán 2019. március 6-án. Mellette (j) Kulin Zoltán, a TV21 Ungvár televízió igazgatója és Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselõje (j2). MTI/Nemes János

Forrás: MTI

Fotós: Nemes János

Ma a kárpátaljai magyarság azt üzeni mindenkinek, hogy nem fél, hogy nem a megosztás, hanem a béke, nem a rombolás, hanem az építés oldalán áll – jelentette ki Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerdán Ungváron, ahol ünnepélyesen átadta a TV21 Ungvár televízió magyar kormányzati támogatással újjáépített székházát.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) tavaly felrobbantott központi épületében létesült magyar tévészékház avatásán mondott köszöntőjében az államtitkár hangsúlyozta, az elmúlt időszakban a kárpátaljai magyarságnak a megfélemlítés számos eszközével kellett szembenéznie, amelynek ez a szimbolikus helyszíne.

Alig több mint egy éve a kárpátaljai magyar közösséget példátlan támadás érte – tette hozzá, megjegyezve,

ma pedig itt állunk, és ünnepélyes keretek között adjuk át ezt az épületet a média munkatársainak.

Potápi Árpád János kiemelte: ma innen, Ungvárról a kárpátaljai magyarság azt üzeni mindenkinek, hogy nem fél, azt üzeni, hogy nem a megosztás, hanem a béke, nem a rombolás, hanem az építés oldalán áll.

Megköszönve a kárpátaljai magyaroknak a helytállást, rámutatott: az elinduló regionális csatornával a kárpátaljai magyar közösség lehetőséget kap, hogy magyar és ukrán nyelven is objektív tájékoztatást adjon a magyar kisebbséget ért sérelmekről, az Ukrajnában és Kárpátalján zajló eseményekről.

Az államtitkár kifejtette,

hiszünk ebben a közösségben, amely nem akar mást, mint értékeit, nyelvét megtartva továbbra is építője lenni ennek a térségnek, ennek az országnak.

Mindezt azonban nem tudja megcselekedni, ha elveszik jogát az anyanyelvi oktatáshoz és egy újabb tervezet szerint nyelvének használatát a magánérintkezések szintjére korlátozzák – emlékeztetett.

Beszédében Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője

rendkívül szimbolikusnak nevezte, hogy az egy éve felrobbantott KMKSZ-székház helyén egy modern tévéstúdió és szerkesztőség avatása történik.

Ez jól mutatja a kárpátaljai magyarság élni akarását, amely közösség az őt ért brutális támadásra nem meneküléssel, hanem építkezéssel reagált, új funkciót találva megrongált épület számára – mutatott rá.

Ez reményt ad, előre mutat, köszönhetően mindenekelőtt a magyar kormánytól kapott támogatásnak is

– fogalmazott. Szerinte az új tévécsatorna létrehozása elképzelhetetlen lett volna olyan jól képzett szakembergárda nélkül. Egyúttal annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az új csatorna hamarosan Kárpátalja vezető televíziója lesz.

Kulin Zoltán, a TV21 Ungvár televízió igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta, a KMKSZ által működtetett csatorna – az ukrán médiatörvény által engedélyezett rendben – napi hat órában sugároz fele-fele arányban magyar és ukrán nyelven elsősorban a kárpátaljai közéletre, közte a magyarságot érintő eseményekre fókuszáló műsorokat, valamint magazinműsorokat.

A közel 60 munkatárssal működő, fejlesztés alatt álló tévécsatorna adása földi digitális sugárzásban és a legnépszerűbb közösségi oldalon online nézhető – tette hozzá a szakember.

Potápi Árpád János délelőtt három ungvári járási településen – Csapon, Tégláson és Ketergényben – adott át a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében felújított óvodákat. A 300 férőhelyes, 11 ukrán és 3 magyar csoporttal működő csapi óvoda avatásán mondott beszédében arra biztatta a kárpátaljai magyar szülőket, hogy

gyermekeiket írassák magyar nyelvű óvodába és iskolába, mert csak ezáltal őrizhető meg a felnövekvő nemzedék magyar identitása.

Egyúttal örvendetesnek nevezte, hogy egyre több ukrán szülő választja gyermeke számára a jobb feltételeket biztosító magyar óvodákat és iskolákat Kárpátalján, ezzel is erősítve a térség hagyományos kulturális sokszínűségét.

Hivatalos kárpátaljai programja zárásaként az államtitkár Ungvár központjában megtekintette a KMKSZ új székházát.

Borítókép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (j3) ünnepi beszédet mond a TV21 Ungvár televízió stúdiójában a magyar kormányzati támogatással újjáépített ungvári tévészékház ünnepélyes átadásán 2019. március 6-án. Mellette (j) Kulin Zoltán, a TV21 Ungvár televízió igazgatója és Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője (j2).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában