sorozatos balesetek

2021.07.30. 11:23

Tűzvész pusztított a brazil nemzeti filmintézet raktárában

Tűzvész pusztított csütörtökön a brazil filmintézet, a Cinemateca Sao Pauló-i raktárában, ahol mintegy 2000 filmet és dokumentumokat tárolnak.

A tűzoltóság 15 tűzoltóautóval, 50 emberrel igyekezett az épület minél nagyobb részét megmenteni a lángoktól.

A Cinemateca őrzi Dél-Amerika legnagyobb filmgyűjteményét, ezek között cellulóz-nitrát szalagok is vannak, amelyek rendkívül gyúlékonyak.

A raktárban tárolt filmek nem az eredeti kópiák, hanem mozis bemutatásra szánt másolatok

– mondták el az illetékesek. Arról egyelőre nem tudtak tájékoztatni, hogy hány film esett a tűz áldozatául.

Tavaly a raktár egy részét áradás rongálta meg. A Cinematecának 2016-ban a város másik részébe költöztetett székhelyén szintén tűz pusztított. Az ügyészek egy tavaly benyújtott keresetben figyelmeztettek arra, hogy a Cinemateca raktára tűzveszélyes, és azzal vádolták meg a szövetségi kormányt, hogy elhanyagolta az épület karbantartását. A dokumentumban az is szerepelt, hogy késedelmesen fizették ki az intézet közüzemi számláit és a dolgozók béreit.

Áprilisban a Cinemateca dolgozói nyílt levelet írtak, amelyben bírálták az intézmény bezárását, és követelték, hogy nyolc hónap után nyissák meg újra. Sao Paulo állam kormányzója, Joao Doria, Jair Bolsonaro elnök politikai ellenlábasa a közösségi médiában a tüzet az ország kultúrája elleni bűncselekménynek nevezte.

A brazil kulturális tárca e-mailben fejezte ki sajnálkozását a tűz miatt, és felkérte a szövetségi rendőrséget az ügy kivizsgálására. Azt írták, fontosnak tartják az intézmény fenntartását, és ezt igazolja az is, hogy a légkondicionáló-rendszeren egy hónapja végeztek teljes karbantartást.

Az elmúlt években két másik brazil kulturális intézet is súlyos károkat szenvedett. 2018-ban leégett a Rio de Janeiró-i Nemzeti Múzeum. 2015-ben pedig Sao Paulóban lett lángok martaléka a Portugál Nyelv Múzeuma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában