Ország-világ

2021.12.05. 11:39

Újabb baloldali epizód: Márki-Zay kibékült Dobrevvel

Emlékezetes, hogy az előválasztás során Márki-Zay és Dobrev durván támadták egymást, valamint a többi balliberális szövetségest is.

Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje a héten az Indexnek adott interjút, amiben arról beszélt, hogy már elásták a csatabárdot Dobrev Klárával, akivel az előválasztás során keményen támadták egymást, ami a második fordulóban csúcsosodott ki. Mint ismert, Karácsony Gergely visszalépése után a hódmezővásárhelyi polgármester és a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője „küzdött meg” azért, hogy ki legyen a szivárványkoalíció kormányfőjelöltje a tavaszi országgyűlési választáson – írja a Magyar Nemzet.

„Márki-Zay Péter túllépte a demokratikus verseny határait” – jelentette ki októberben Dobrev Klára. A Gyurcsány-párt politikusa akkor arról is beszélt, hogy szerinte hódmezővásárhelyi vetélytársa éppen szétveri a baloldali összefogást. „Aki lehazaárulózza az ellenfeleit, az nem fog tudni jövő tavasszal nyerni” – húzta alá a két forduló között a DK-s jelölt. Dobrev arról is beszélt, hogy Márki-Zay Péter már decemberre szét fogja robbantani a baloldali összeborulást.

Gyurcsány Ferenc felesége kinyilatkoztatta azt is, hogy Márki-Zay egy Trump típusú élet-halál harccá változtatta a baloldal házi versenyét. „Ne beszélj az ország számára fontos dolgokról, csak az ellenfeledről. Állíts róla mindent, ami az eszedbe jut, minél nagyobb hazugság, annál jobb” – vonta meg a párhuzamot a Gyurcsány-párt politikusa.

Márki-Zaynak azon kirohanására reagált így Dobrev, amikor a hódmezővásárhelyi polgármester az előválasztás két fordulója között hazaárulásnak nevezte a DK jelöltjére átszavazó Karácsony-támogatók tettét.

„Nemcsak Karácsony Gergelyt árulják el ezzel, hanem a hazánkat. És nem tudom, hogy kit mivel vesznek rá, de sokan panaszkodnak, hogy folyamatos nyomás alá vannak helyezve, és kényszerítik őket mindenféle módszerekkel, arra, hogy álljanak ki Dobrev Klára mellett, miközben ők is pontosan tudják, hogy ezzel Orbán Viktort tartják hatalomban” – vélekedett akkor Márki-Zay.

Emellett a rágalmak sem maradtak el a két fél között, mivel Márki-Zay úgy fogalmazott októberben, hogy a DK-nál „megkeresik a Mindenki Magyarországa Mozgalom tagjait és alapítóit, és megpróbálják rávenni őket”, hogy vele szemben kritikus nyilatkozatokat tegyenek, valamint azzal próbálnak polgármestereket rávenni Dobrev Klára támogatására, hogy megzsarolják őket, hogy a közgyűlésben majd a DK-frakció megbuktatja az adott településvezetőt, ha nem teszik.

Ezek után már csak ráadás volt, hogy a baloldali előválasztás első fordulója után Márki-Zay Péter az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt fejtegette, hogy Dobrev Klára „női mivolta létére Magyarországon ebben a versenyben ő volt a legsikeresebb politikus”.

Ugyanakkor a héten megjelent interjúban Márki-Zay Péter elismerte, hogy a Dobrev Klárával történt hadakozás ellenére azért kötöttek békét, mert a Demokratikus Koalíció vezetése egyértelművé tette, hogy teljes erejükkel beállnak a győztes mögé Orbán Viktor leváltása érdekében, és Márki-Zay elmondása szerint Dobrev is ebben a szellemben nyilatkozott, amikor nemrég Brüsszelben járt a hódmezővásárhelyi polgármester.

Ezzel megerősítést nyer a narratíva, amely szerint a baloldalon csak az Orbán Viktorral szembeni ellenérzések képesek egységbe tömöríteni a különböző pártokat és politikusaikat.

Borítókép: Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje (k), valamint a korábbi miniszterelnök-jelöltek: Karácsony Gergely (MSZP, Párbeszéd, LMP, j2), Dobrev Klára (j), Jakab Péter (b2, Jobbik) és Fekete-Győr András (b, Momentum) az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában