A többség elutasítja Márki-Zay ötletét

2022.02.24. 14:03

Ukrán-orosz konfliktus – A magyarok elsöprő többsége a békét szorgalmazza

A magyarok 77 százaléka elutasítja Márki-Zay Péter javaslatát arról, hogy hazánk – a NATO tagjaként – magyar katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajnába, ez derül ki a Századvég friss közvélemény-kutatásából. A közbeszédben nagy vihart kavart, hogy Oroszország csütörtök hajnalban támadást indított több katonai célpont, illetve repülőtér ellen Ukrajna területén. Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor leszögezte, hogy hazánknak a katonai konfliktusból ki kell maradnia, ugyanakkor a balliberális erők kormányfőjelöltje, Márki-Zay Péter nem zárná ki, hogy Magyarország katonai missziót küldjön Ukrajnába. A Századvég megvizsgálta, hogy a magyar lakosság hogyan vélekedik az ukrán-orosz konfliktusról, illetve Márki-Zay említett kijelentéseiről.

Magyarország a béke pártján áll

Az Oroszország által megindított ukrajnai katonai műveleteket megelőzően készült Századvég-kutatás rávilágít arra, hogy a megkérdezettek 83 százaléka aggasztónak tartotta, hogy Oroszország és Ukrajna között fegyveres konfliktus törhet ki a közeljövőben, míg 16 százalékuk nem fejezte ki aggodalmát ezzel kapcsolatban.

A felmérés alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a magyarok elsöprő többsége a béke megőrzését szorgalmazza a kialakult feszült helyzetben. A válaszadók 95 százaléka úgy látja, hogy mindent meg kell tenni a béke megőrzése érdekében Oroszország és Ukrajna között,

 ugyanakkor 4 százalékuk szerint Oroszországot minden eszközzel meg kell büntetni, akár katonai erővel is.

A döntő többség ellenzi hazánk katonai részvételét a konfliktusban

A baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter  szerint Magyarországnak akár katonákkal és fegyverekkel is támogatnia kellene Ukrajnát. Ezen felül Fekete-Győr András, a Momentum egykori elnöke szintén az ukrán kormánynak felkínálandó magyar fegyverekről beszélt. Megállapítható, hogy 

a magyarok több mint háromnegyede (77 százaléka) nem ért egyet azzal, hogy Ukrajna Oroszország általi elfoglalása esetén hazánk mint NATO-tag fegyvereket és katonákat küldjön a térségbe, ezzel szemben 19 százalékuk helyeselné ezt a lépést.

Érdekesség, hogy az ellenzéki összefogás szimpatizánsainak többsége (57 százaléka) is ellenzi a baloldal – magyar katonák és fegyverek esetleges ukrajnai bevetését – célzó javaslatát, míg ez az arány a Fidesz-KDNP szavazói esetében 86 százalék, a bizonytalanok körében 81 százalék.

Borítókép: MTVA/Bizományosi/ Róka László

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában