Nincs megoldva a helyzetük

2022.10.11. 06:25

Béremelés híján év elején megint sztrájkolhatnak a fővárosi szemétszállítók

Nem elégszenek meg az FKF dolgozói az egyszeri juttatással, komolyabb fizetésemelést akarnak.

Három évtizede a mostani az első városvezetés, amely becsődöl a hulladékelszállítás gondjaival

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Mirkó István

A Magyar Nemzetnek egy, a szemétszállítók helyzetét ismerő belső forrás úgy nyilatkozott, hamarosan elkezdődnek a 2023. évi bértárgyalások, és ha ebben nem lesz eredmény, januártól leállhatnak a munkával. Azt szeretnék ugyanis, hogy ne csak egyszeri juttatást kapjanak, hanem radikálisan emeljék meg a bérüket.

A Metropolnak nyilatkozó szemétszállítók többek között arról beszéltek, hogy most csak becsületből viszik el a szemetet a fővárosban.

„Kiszúrták a szemünket ezzel az alkalmi támogatással, de ez nem igazi béremelés. Láttuk, hogy öntötte el a mocsok Budapestet, ezért hagytuk most abba a sztrájkot, becsületből, nem azért, mert marhára egyetértenénk ezzel a megegyezéssel. De ha a cégvezetés ezt csinálja, január­ban újrakezdjük.”

 Volt, aki úgy fogalmazott a lapnak: „Pofátlanság, amit a cég meg a »KariGeri« művel velünk. Ideküldik nekünk ezt a kikent-kifent ficsúrt tárgyalni, és a kétmilliós karórájában azt mondja, hogy nincs pénz?! Csoda, hogy nem durrant ott el az agya valakinek a tárgyalásokon.”

Úgy tűnik, hogy Mártha Imre személyében olyan ember vezeti az ­FKF-et, aki többet foglalkozott a jachtjaival és a drága autókkal, mint a céggel. Mint ismert, a Gyurcsány-fiókának gúnyolt cégvezér provokatívan mutogatott gazdagsága, jachtútjai, napi másfél milliós szállodaszámlái, a Prisztás családtól vett kétmilliárdos svábhegyi villája, meghökkentően drága vagyontárgyai nagy vihart kavartak az elmúlt hónapokban. A tárgyalások alatt egyébként Mártha Imrét többször is kinevették a kukások, akik felháborodottan tették szóvá, hogy a cégvezetőn látható ruha ára akár többhavi bérükbe is belekerül.

Mindezek mellett tény, hogy Karácsony Gergely főpolgármester több napig nem tudta megoldani a szemétszállítók sztrájkjával kapcsolatos ­káoszt Budapesten. 

– A hulladékelszállítás mint közszolgáltatás a Fővárosi Önkormányzat kizárólagos hatásköre, tehát a főváros feladata

 – reagált a többnapos hulladékszállítási szünet kapcsán a budapesti kormányhivatal főispánja. Sára Botond emlékeztetett: a rendszerváltozás óta minden budapesti főpolgármester meg tudta oldani, hogy összeszedjék és elszállítsák a szemetet a fővárosban.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában