Új munkacsoport

2023.01.10. 21:01

Gyorsabbá és hatékonyabbá válhat az igazságszolgáltatás

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) koordinálásával kedden új munkacsoport jött létre, amelynek célja az igazságszolgáltatás hatékonyságának további javítása - írta a tárcavezető a Facebook-oldalán.

Forrás: Shutterstock

Varga Judit közölte, hogy lényegesen rövidült a bírósági eljárások időtartama az új büntetőeljárási törvény 2018-as bevezetése óta.

Jelezte: 

2020-ban az első fokon jogerőre emelkedett ügyek kétharmadát zárták le 3 hónapon belül, a büntetőperek átlagos időtartama pedig a 2016-osnak csaknem kétharmadára, 362-ről 262 napra csökkent.

Úgy fogalmazott, közös erővel dolgoznak tovább az igazságszolgáltatás hatékonyságának növeléséért.

Az eljárások gyorsításának köszönhetően a folyamatban lévő ügyek időtartama mellett a számuk is csökkent, 4 év alatt 29 967-ről szinte a felére, 15 043-ra apadt a járásbíróságokon folyamatban lévő büntetőperek száma.

A miniszter kiemelte, hogy a statisztikák folyamatos és lényeges javulása ellenére kivételes, egyedi esetekben még mindig előfordulhat a büntetőeljárások elhúzódása. Az újabb jogintézmények ugyanis nem minden esetben alkalmazhatóak, például ha túl bonyolult a bizonyítás folyamata.

 

Az ilyen kivételes esetek felszámolása érdekében az IM koordinálásával kedden új munkacsoport jött létre, amelynek célja az igazságszolgáltatás hatékonyságának további javítása. A munkacsoport a büntetőeljárások egészét vizsgálja, a nyomozástól kezdve, a vádemelésen át, a bírósági eljárás befejezéséig.

 

A munkacsoport a központi közigazgatás és az igazságszolgáltatás különböző szerveiből tevődik össze, így az IM-en kívül a Belügyminisztérium, a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal, a Legfőbb Ügyészség, az Országos Rendőr-főkapitányság, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal képviselői is részt vesznek a közös munkában - közölte Varga Judit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában