Visszhang

2023.07.25. 23:20

Szlovákiában bírálják Orbán Viktort a tusványosi beszéde miatt

„A magyar kormányfő tusványosi beszéde egy provokáció volt, amivel amellett, hogy feltépte a Trianon okozta sebeket, még provokálta is a szomszédos országokat” – fogalmazott a szlovák Nemzeti Tanács egyik tagja, Andrej Stancik.

MW

Orbán Viktor kormányfő (k), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j) a miniszterelnök előadása előtt a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor ugyanis Felvidékként utalt Szlovákiára a múlt hétvégén a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban elmondott beszédében, illetve egy Magyarországtól elszakított területként hivatkozott az államra. 

Ez körülbelül annyira elfogadhatatlan, mint amikor egy német kancellár Elzász-Lotaringiára mint szakadár területekre hivatkozik, vagy egy olasz miniszterelnök a Római Birodalom területeire. Röviden, az európai államok történelmi területeivel való foglalkozás nem csupán provokáció, hanem egyenesen a pokolba vezető út

– jelentette ki Andrej Stancik.

Andrej Danko szlovák politikus szerint Orbán Viktor túlzásba esett a szakadár Szlovákiáról szóló kijelentéseivel  – adta hírül a Magyar Nemzet.

Azt hiszem, ezeket a kijelentéseket érzelmi alapon tette. Bár egy ilyen tapasztalt politikussal ilyesmi nem fordulhat elő. Meggyőződésem, hogy Szlovákiának Magyarországhoz hasonlóan reformokat kellene végrehajtania, de a határok számunkra szentek és megváltoztathatatlanok

– mondta a politikus.

Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás (SASKA) párt elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar miniszterelnök bármilyen módon megkérdőjelezi a Szlovák Köztársaság szuverenitását és területi integritását.

Elfogadhatatlan, hogy megkérdőjelezzék a szomszédos ország létjogosultságát. Ez nem tartozik a XXI. századi tisztességes politikusok szókincsébe. Elfogadhatatlan, hogy a politikusok ilyen retorikával gyűlöletet visznek a szlovákok és magyarok közötti viszonyba. Elfogadhatatlan, hogy így rombolják a jószomszédi viszonyt

– bírálta Sulík a magyar miniszterelnököt.

Sulík, Richard
Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás (SASKA) párt elnöke 2020. március 1-jén
Fotó: Martin Divisek / Forrás: MTI/EPA

A centrista Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) szerint abszurdnak tekinthetők Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijelentései. Milan Majersky, a mozgalom elnöke ugyanis úgy véli, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia 1918-ban felbomlott, és Szlovákia nem ebből az államból vált ki. A KDH vezetője szerint a határok bármilyen formában való megkérdőjelezése elfogadhatatlan, és tragikusan végződhet.

A teljes cikk ITT olvasható el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában