Konferencia

2023.10.19. 18:20

Hornung Ágnes: a kormány kiemelt feladata a családbarát légkör megteremtése

A kormány kiemelt feladata a családbarát légkör megteremtése, hogy ezt a szemléletet átvéve a munkaadók segíthessék a munkát vállaló édesanyákat, édesapákat - mondta Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az Egyenlítő Alapítvány konferenciáján, csütörtökön Budapesten.

MW

Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár beszél az Idősek Tanácsa ülésén Budapesten, a Kulturális és Innovációs Minisztériumban 2023. október 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

A konferencia témája, hogyan lehet növelni a nők arányát a STEM (science, technology, engineering and mathematics) területeken, és megvitatják azt is, miért fontos ez a kérdés. 

Hornung Ágnes előadásában felidézte: 

2010-ben a kormányváltással családbarát fordulatot hajtottak végre, a családokat helyezték az intézkedések középpontjába.

 Ez azért fontos, mert ha csökken az ország népessége, az gazdasági, költségvetési, versenyképességi kihívásokat okoz, vagyis a kormány a jövő gazdasági kihívásaira adott válaszként tekint a demográfiai kérdésre - tette hozzá. 

Hangsúlyozta: 

a cél az, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, minden intézkedés ezt a célt szolgálja. 

Közölte, a családpolitika a teljes életutat lefedi: segíti a gyermekvállalás előtt állókat, a gyermeket vállalókat, a gyermeket nevelőket és az időseket is. 

Az államtitkár megjegyezte:

 Magyarország európai összehasonlításban a legnagyobb összeget költi a költségvetés arányában a családokra. 

Hornung Ágnes a nők foglalkoztatásáról szólva elmondta: 2010 óta csaknem megduplázódott a bölcsődei férőhelyek száma, de ahhoz, hogy a családok ezeket minél nagyobb arányban igénybe is tudják venni, szükséges a munkaadók családbarát szemlélete is, a kormány ezt csak ösztönözni tudja. 

Jelezte, 

az egyetemek is nyitottak a családbarát szemléletre, nemrég a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen adtak át egy baba-mama szobát. 

Rámutatott arra: az elmúlt időszak intézkedései és a bölcsődei intézményrendszer fejlesztése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a nők foglalkoztatása jelentősen emelkedhessen. 

Az államtitkár beszélt arról is, 

idén átalakítják a Nemzeti Tehetség Programot annak érdekében, hogy a programban részt vevő diákok teljes útját követni tudják. 

Jelezte: az átalakítás során kiemelten fontosnak tartják a MTMI (matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai) területét, és egy külön "STEMpont" elnevezésű komplex pályaorientációs és tehetséggondozó programot is indítanak, hogy a lányokat erre a területre vonzzák. 

A konferencián bemutatták az Egyenlítő Alapítvány és az IVSZ - Szövetség a Digitális Gazdaságért által magyar STEM-szakos hallgatók és végzettek megkérdezésével készített kutatás eredményeit, az elmúlt 10 év felsőoktatási trendjeit és a céges jó gyakorlatokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában