Tűzvész

2024.03.10. 08:09

Újabb állomásához érkezett a Notre-Dame felújítása

Elkészült a párizsi Notre-Dame-székesegyház hajójának födémszerkezete, amely a huszártoronnyal együtt lett a 2019. évi tűzvész martaléka - jelentette be a helyreállítással megbízott vállalat egy fényképpel, amelyen az ácsok és fafaragók láthatók az újjáépített gerendázaton.

MW

A székesegyház 2024. december 8-án nyílik meg újra a nagyközönség előtt

Forrás: AFP

Fotó: Guillaume Baptiste

A fénykép, amelyet azóta internetezők ezrei lájkoltak, körbejárta a közösségi portálokat, amióta a vállalat péntek este közzétette "Rebatir Notre-Dame de Paris" (A Notre-Dame újjáépítése) című Facebook- és Instagram-oldalán.

A fotón a masszív tölgyfagerendák között a mesterek láthatók védősisakban, a szerkezet tetején ott a hagyományos bokréta.

A szentély gerendázata, amely szintén beomlott a tűzvészben, januárban készült el.

Befejezéséhez közeledik a huszártorony is, amely azonos a XIX. században Eugene Viollet-le-Duc által tervezettel: jelenleg az ólomborítást helyezik el, és fokozatosan bontják a tornyot körülvevő állványzatot.

A párizsi nyári olimpiai játékok idején (július 26. és augusztus 11. között) már szabadon látható lesz a huszártorony Párizs egén, a székesegyház pedig várhatóan december 8-án nyílik meg a nagyközönség előtt.

Rachida Dati kulturális miniszter pénteken művészeti bizottságot nevezett ki, amely kiválasztja majd azt a művészt és üvegesmestert, aki hat modern ablaküveget készít a székesegyház egyes kápolnáiba.

Az Emmanuel Macron francia elnök kívánságára készülő modern üvegablakokat hat kápolnában helyezik el, várhatóan 2026-nál nem előbb.

A 2019. áprilisi tűzvészben megrongálódott székesegyház ötéves munka után nyílik meg. Az épület környékét fokozatosan újítják fel 2025 és 2028 között a párizsi városháza szerint.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában