Újabb információk derültek ki

2024.04.13. 08:19

A román titkosszolgálatokkal is kapcsolatban állhatott Magyar Péter új párttársa

Magyar eközben épp a héten, egy Facebook-bejegyzésében tett ígéretet az ügynökakták megnyitására - emlékeztet cikkében a Magyar Nemzet.

MW

Magyar Péter jogász a március 15-i nemzeti ünnepen tartott rendezvényén az Andrássy úton 2024. március 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Egyre kínosabb információkra derül fény Magyar Péter új pártja, a Tisztelet és Szabadság (Tisza) Párt egyik alapítójáról, Deák Boldizsárról. Ezek sorába illeszkedik a legújabb adalék - olvasható a cikkben.

Mint írják, amikor az egri nyilvánosságban Deák múltjáról érdeklődtek, sok más mellett kiderült: közismert, hogy a Tisza Párt alapítója Erdélyből származik. Biztosnak látszik az is, hogy még az 1970-es évek előtt költözhetett Magyarországra a szomszédos Romániából. Egerben és környékén többen úgy tudják, hogy Deák Boldizsár nem feltétlen saját elhatározásából tette át székhelyét hazánkba, hanem megbízatást kellett teljesítenie, amit a román titkosszolgálatoktól kaphatott. Bár konkrét bizonyítékok egyelőre nincsenek ennek a verziónak az alátámasztására, de a korabeli román politikai vezetés működését ismerők szerint jó esély van arra, hogy Deákot valóban „küldték” Romániából hazánkba.

A Magyar Nemzet erről kérdezte Pászkán Zsoltot, a Külügyi és Külgazdasági Intézet Románia-szakértőjét, aki hangsúlyozta, hogy csak általánosságban tud beszélni a rendszerváltás előtti időszak román-magyar viszonyrendszeréről, de úgy fogalmazott, 

nem lenne meglepő, ha Deáknak köze lett volna keleti szomszédunk állambiztonsági szerveihez. 

Pászkán Zsolt úgy jellemezte a korszakot, hogy akkoriban, az 1970-es évek közepe előtt, nem volt gyakori a romániai magyarok átvándorlása Magyarországra, ez a folyamat 1974 után, a Ceausescu-féle személyi kultusz kialakulása és a magyar kisebbség egyre romló helyzete miatt erősödött fel. 

– Azt tudjuk, hogy ezt megelőzően inkább az volt a jellemző a hazánkba telepedő romániai magyarok többségére, hogy konkrét céllal, vagyis megbízatással érkeztek – mondta a szakértő. Hozzátette: ha valóban a romániai szolgálatok küldték Magyarországra Deákot, akkor vélhetően az lehetett a feladata, hogy kialakítsa azokat a hálózatokat, amelyeket később bármikor aktivizálhatnak és felhasználhatnak a szomszéd állam politikai érdekei szerint.

A cikk folytatása további részletekkel IDE kattintva érhető el.

Külföldről ad tanácsot Magyar Péternek a baloldal médiaembere

Gőzerővel zajlik a külföldi mozgósítás Magyar Péter mellett – nemigen lehet máshogy értékelni Láng Balázs egyik legújabb kezdeményezését. A kommunikációs szakember neve a napokban került újra elő idehaza, mégpedig amiatt, mert – amint az a Blikk utóbb megvágott felvételén jól látható – őt ölelgette Magyar Péter az április 6-i tüntetésén, a színfalak mögött.

Láng Balázs elköteleződése nyilvánvaló: néhány évvel ezelőtt Márki-Zay Péterért rajongott, 2019-ben az MSZP kampányának egyik kulcsembereként dolgozott, 2007-ben, a Gyurcsány-kormány idején pedig a soha meg nem épült kormányzati negyedért felelős kommunikációs igazgató volt – emlékeztet a Magyar Nemzet.

Láng egy külföldön élő magyarokat megcélzó Facebook-csoportban most azt írta: „Megpróbálunk egyfajta tanácsadóként (thinktank) segíteni azoknak, akik a rendszer lebontására és egy új Magyarország megteremtésére vállalkoznak”, majd a csoport tagjait arra kérte: állítsák össze saját 12 pontjukat, a külföldi magyarok 12 pontját. Amit „a végén majd eljuttatunk Magyar Péter mozgalmának”.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában