fogoly

2018.02.08. 15:18

Az EP Tyityijev csecsen jogvédő szabadon bocsátását követeli

Felszólították az orosz hatóságokat, hogy tegyenek eleget nemzetközi emberi jogi kötelezettségvállalásaiknak.

Az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésükön elfogadott állásfoglalásukban Ojub Tyityijev, a Memorial orosz civil szervezet csecsenföldi tagszervezete vezetőjének azonnali szabadon bocsátását követelték csütörtökön.

Az EP-képviselők felszólították az orosz hatóságokat, hogy tegyenek eleget nemzetközi emberi jogi kötelezettségvállalásaiknak és azok tiszteletben tartása mellett hagyjanak fel az újságírók és az emberi jogi aktivisták elleni támadásokkal, lejáratásokkal és megfélemlítésekkel, valamint önkényes fogva tartásukkal. A képviselők továbbá elítélték, hogy Tyityijev elődje, a 2009-ben meggyilkolt Natalja Esztyemirova jogvédő ügyét azóta sem vizsgálták ki.

Ojub Tyityijevet január elején vették őrizetbe. A csecsen rendőrség közleményében azt állította, hogy egy rutinellenőrzés során mintegy 180 grammnyi, növényi eredetű, „marihuánaszagú vegyületet” találtak egy nejlonzacskóban a férfi gépkocsijában. A Novaja Gazeta című ellenzéki orosz lap szerint Ojub Tyityijevet korábban többször is megfenyegették munkája miatt.

Címkék#fenyegetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában