Hirdetés

2022.08.12. 22:07

„Az eredmények igazolják, a befektetett energia maximálisan megtérült”

Ahogy a világon mindenütt, Magyarországon is vannak a munka- és továbbtanulási lehetőségektől távolabb eső települések. Országos átlagban a lemorzsolódás 12,7 százalék, addig a kistelepüléseken élő diákok 54,6 százaléka maximum általános iskolai, vagyis alapfokú végzettséget szerez. A Tanítsunk Magyarországért programban egyetemista mentorok szegődnek a diákok mellé, heti egy napot segítenek nekik a tanulásban, valamint megmutatják a településen túli világ izgalmait. A program megálmodója és megalapítója, Dr. György László innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár, aki azért hívta életre a programot, mert szívügyének tekinti a továbbtanulás lehetőségének biztosítását.

A Tanítsunk Magyarországért program célja, hogy 2030-ra minden most általános iskolás gyermek rendelkezzen legalább szakmával, vagy tanuljon tovább. Ma már több mint 1000 mentor, 4000 mentorálttal bizonyítja, hogy minden gyermek tehetséges valamiben, csak fel kell fedezni ezt a tulajdonságát.

Biró Petra Emese, a Nyíregyházi Egyetem másodéves hallgatója másfél éve vesz részt a programban, amiről az egyetemen hallott először. – „Úgy gondoltam, hogy nem csak segíteni tudok a hátrányos helyzetű gyerekeken, hanem én is sokat tanulhatok és tapasztalhatok. Számomra mentornak lenni azt jelenti, hogy a gyerekek társa vagyok. Nem szerettem volna soha, hogy tanárként tekintsenek rám, arra vágytam, hogy ennél mélyebb kapcsolatom legyen velük.”

Kitartás = siker

Petra leginkább arra fektet hangsúlyt, hogy a gyerekek felfedezzék a saját magukban rejlő értékeket és azokat tovább tudják fejleszteni. Ehhez sok türelem és empátia kell szerinte, na meg kitartás, ami meghozza a gyümölcsét: – „A mentorságom csúcspontja egyértelműen a Nyíregyházi Egyetemen megrendezett Ki mit tud?-on volt. Rengeteg tehetséges gyerek között az én mentoráltjaim a sok gyakorlásnak és bátorításnak köszönhetően kimagasló eredményeket értek el. A rajzpályázaton harmadik helyezett lett Kóka Oszkár, zenei tehetségükkel pedig Ádám Pál és Balogh János elnyerték a közönségdíjat. Az eredmények azt igazolják, hogy a befektetett energia maximálisan megtérült.”

Dr. György László, a program alapítója, Balogh János és Ádám Pál mentoráltak
Forrás: IFKA

A mentor a Nagycserkeszi Mikszáth Kálmán Általános Iskolában kezdte a mentorálást, ahol a hetedik osztályból négy fiút „kapott”. Köztük volt Balogh János is, akivel már az elején sikerült jó kapcsolatot kialakítania. – „A célom az volt, hogy a fiúk jobb tanulmányi eredményt érjenek el és minél több olyan élménnyel gazdagodjanak, amivel a programon kívül valószínűleg nem találkoztak volna. Ez sikerült is” – meséli Petra. – „Balogh Jancsi egyik fő értéke a zenei tehetségén kívül az őszinteség. Beszélgetéseink alkalmával erősödött benne az önismeret és a tolerancia. Számomra a legszebb emlék a Ki mit tud?-ra való felkészülés időszaka volt. Voltak mélypontok, amikor nem érezte magát elég jónak, de ezen sikerült átlendíteni, és volt olyan is, amikor a mentoráltam tanított engem és mutatott pár alapfogást a gitáron. A végére, mondhatom, hogy baráti viszony alakult ki köztünk” – mondja a mentor.

Örök emlék

Balogh János a Nagycserkeszi Mikszáth Kálmán Általános Iskola 7. osztályos tanulója. Az iskolában a tanárok ajánlották fel, hogy mentorált lehet a Tanítsunk Magyarországért programban.

– „A felettem lévő évfolyamba járó diákok elmesélték, hogy mennyire jó ez és mondták, hogy ne hagyjam ki a lehetőséget. Nem is hagytam. Nagyon jó érzés, hogy van mellettem egy mentor, mert olyan dolgokat ismerhettünk meg együtt, amiket én korábban nem. Olyan helyekre jutottunk el, ami örök emlék marad. A mentoromtól sok támogatást, önbizalmat, hasznos ajándékokat és szép élményeket kaptam. Változtam a közösen eltöltött időszak alatt, jobb tanulmányi eredményt értem el, kitartóbb lettem és másokkal szemben sokkal elfogadóbb” – meséli Jancsi.

Balogh János mentorált Forrás: IFKA

– „Az az álmom, hogy hivatásos zenész legyek. Az iskolában a karácsonyi ünnepen közelebb kerültem az álmomhoz, mert Dr. György László államtitkárral zenélhettem közösen, ami hihetetlen élmény volt számomra. A Nyíregyházi Egyetem Ki mit tud?-ján a közönség díjat is elnyertünk. Nyáron pedig programon kívül eljött velünk Zánkára a mentorom, Petra, és ott elvitt minket a Ki mit tud?-ra, amit sikerült megnyernünk” – büszkélkedik Jancsi, majd folytatja: – „A jutalmunk az volt, hogy a záróbulin mindenki előtt zenélhettünk a nagyszínpadon. Volt, hogy elvitt bowlingozni, mert előtte soha nem próbáltam még. Először bátortalan voltam, de Petra segített és a végén már le is győztem. Rengeteg élményt szereztem a program által. A mentoromtól pedig sok segítséget és támogatást kaptam. Én mindenkinek ajánlom!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában