Hirdetés

2022.09.28. 14:06

10 tipp, hogy a gyerek megszeresse a természettudományos tárgyakat!

Forrás: canva.com

Az iskolai tantárgyak közül a gyerekek számára örök mumus a matematika és a különböző természettudományok. Sajnos sokan már diákéletük elején eldöntik, hogy nekik “nincs fejük” a számokhoz, a képletekhez, pedig némi sikerélménnyel és a felfedezés élményével sok leendő kis tudós válhatna a tudományos tárgyak szerelmesévé.

De mit tehetünk szülőként, hogy csemeténknek ne csak a rettegett dolgozatok jussanak eszébe a tudományokról? Szerencsére játékos formában már egészen kicsi korától könnyedén fejleszthetjük a logikai- és problémamegoldó készségeit, és felkelthetjük érdeklődését a világ titkai iránt.

Ebben a nemes küldetésben segítségünkre lehetnek különböző tudományos játékok vagy kísérletező játékok, amiket egy játék webshop oldalán könnyen beszerezhetünk, de mi is találhatunk ki izgalmas játékokat, feladványokat.

Forrás: canva.com

Az alábbi játék- és programtippekkel segítünk, hogy az iskolások szorongás helyett csillogó szemmel várják a becsengetést matek vagy kémia óra előtt!

  1. Fejtörők: Alaposan megdolgoztathatjuk a kicsik agytekervényeit az akár utazás közben is bevethető fejtörőkkel, logikai feladványokkal. Ha kifogytunk az ötletekből, számos, kifejezetten gyerekeknek szóló fejtörős könyvből is ihletet meríthetünk.
  2. Szótanuló játékok: Nem is gondolnánk, hogy egy családi Scrabble-parti mennyi mindenre jó! Bár elsőre nem hangzik kifejezetten természettudományos eszköznek, a nyelvi készségek pallérozásával a matematikai gondolkodást is fejleszthetjük. A betűk helyes elrendezése komoly logikát és stratégiát igényel, ráadásul játszhatjuk kifejezetten az aktuális biosz vagy fizika leckéhez kapcsolódó kifejezésekkel is.
  3. Szerepjátékok: A világról való tanulás egyik legjobb módszere a szerepjáték. Játsszunk boltosat a gyerekekkel, akiknek eladóként ki kell mérniük a fél kiló sajtot és ki kell számolniuk a visszajárót.
  4. Tudós figurák: A szerepjáték egy népszerű variációja a babázás. A tudományos tevékenységek presztizsét úgy is növelhetjük a gyerekek szemében, ha a klasszikus Barbie helyett egy híres tudósról mintázott figurát adunk a kezébe. Tudtad, hogy már Einstein, Jean Goodall vagy a NASA matematikusa, Katherine Johnson is megtalálható 30 cm-es műanyag verzióban?
  5. Társasjátékok: Társasozás közben a gyerekek a közösségi élethez nélkülözhetetlen szociális készségeket gyakorolják, fejlődik a kreativitásuk, a stratégiai gondolkodásuk, és megtanulnak előre tervezni is. Kifejezetten logikai társasok választásával pedig tovább növelhetjük a tudóspalántákra gyakorolt jótékony hatását.
  6. Kirándulás tanösvényeken: Akár önállóan is megismertethetjük a gyerekekeket a természet szépségeivel: indulhatunk madárlesre, felfedezhetjük az aljnövényzetben élő apró létformákat, de egy tanösvényen mindehhez szakavatott segítséget is kaphatunk. A modern, kifejezetten családok igényei szerint kialakított tanösvények tájékoztató táblák helyett már érdekes és változatos interaktív játékokon keresztül ismertetnek meg a helyi élővilággal.
  7. Kristálynövesztő készlet: Manapság az egyik legnépszerűbb tudományos játék gyerekeknek a rendkívül látványos és izgalmas kristálygömbök és virágok növesztését kínáló készletek. A tudományos munka színes gyümölcseit pedig dekorációként is újrahasznosíthatjuk.
  8. Mikroszkóp készlet: A tudományos játékok másik klasszikusa a kis kutatók asztaláról elmaradhatatlan mikroszkóp készlet! A lencsék segítségével akár a családi kiránduláson gyűjtött kincseket is megvizsgálhatjuk, vagy felfedezhetjük, milyen bonyolult összetételű az udvaron növő fűszál is!
  9. Naprendszer készlet: Nincs is varázslatosabb közös program a csillagok fürkészésénél. Egy naprendszer készlet segítségével szemléletesen ismerkedhetünk meg a bolygókkal és a holdakkal, a tanultakat pedig tiszta nyári éjszakákon élesben is kamatoztathatjuk.
  10. Régész készlet: A tudományos játékok gyerekeknek nyújtott előnyei között általában a logikai gondolkodás fejlesztése kap hangsúlyos szerepet, pedig a kíváncsiság felélesztése, a kutatás izgalmának megélése ugyanolyan fontos. Egy régész készlettel mindezek mellett a kitartás, a türelem fejlesztése és a sikerélmény is garantált, hiszen az ásatás végén érdekes fosszíliák vagy egyiptomi kincsek várnak rájuk.
Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában