Hirdetés

2024.01.24. 10:00

5 tipp, ami segít megvédeni otthonunk kültéri elemeit az időjárástól

Az otthonunk kültéri elemei, legyen az a ház homlokzata, a kert dekorációs elemei, vagy a terasz bútorai, folyamatosan ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. A nap, az eső, a hó és a szél mind hozzájárulnak az eszközök kopásához és károsodásához. Azonban néhány egyszerű és hatékony módszerrel megvédhetjük ezeket a kültéri elemeket, megőrizve otthonunk esztétikáját és értékét.

Számos módon védhetjük kültéri bútorainkat

Forrás: 123rf.com

A következőkben megosztunk néhány praktikus tippet és módszert, amelyeknek köszönhetően ritkábban kell új használati tárgyakat beszereznünk vagy éppen felújítanunk egy-egy elemet.

Festékek és bevonatok

Amikor a kerti bútorok és más elemek – például a kerítés – védelméről van szó, akkor a különböző festéktípusok és egyéb bevonatok lehetnek a legerősebb fegyvereink. Nem mindegy azonban, hogy milyen típust választunk kültérre, illetve arra is figyelmet kell fordítanunk, hogy az egyes anyagok milyen festéket igényelnek.

A kültéri fa bútorok és egyéb fafelületek kezelésekor mindenképpen előnyös, ha a festékek és bevonatok UV-állók és vízállók, hogy megvédjék az elemeket és hosszabb ideig megőrizzék azok eredeti állapotát. Szintén előnyös tulajdonságuk az, ha ellenállnak a korróziónak – ez különösen akkor jön jól, ha az elemeket rendszeresen éri csapadék. Ha ilyen festéket keresünk, akkor egy jó minőségű lazúr- vagy zománcfesték például kiváló választás, hiszen szép végeredményt nyújtanak és védik a bútorokat a környezeti viszontagságoktól.

Amennyiben fémből készült kerti eszközeink is vannak, amelyeket védeni szeretnénk, akkor szintén jó ötlet bevetni a zománcfestékeket, de kifejezetten rozsdaálló típusok mellett is dönthetünk.

Bármelyik megoldásra legyen is szükségünk, minden esetben elengedhetetlen, hogy betartsuk a festékgyártó utasításait.

A vízelvezetés optimalizálása

Gyakran megfeledkezünk róla, pedig a házunk falai is olyan kültéri elemnek számítanak, amelyekre figyelmet kell fordítanunk az időjárás miatt. Kifejezetten veszélyes például a rossz vízelvezetés, ami hatalmas károkat okozhat a falakban. Ezt elkerülendő, győződjünk meg arról, hogy a tetőrendszer jó állapotban van, ellenőriztessük rendszeresen, tartassuk karban! Továbbá telepítsünk esővezetékeket és biztosítsuk a megfelelő vízelvezetést, hogy minimalizáljuk a nedvességet a homlokzaton és egyéb kültéri felületeken.

Redőnyök és árnyékolók

Az erős napsugárzás nemcsak az emberekre, de az otthoni kültéri elemeire is káros hatással lehet. Éppen ezért célszerű redőnyöket vagy árnyékolókat telepíteni azokra a területekre, ahol bútorokat vagy egyéb használati tárgyakat tartunk. De akár a nyílászárókat is megvédhetjük ilyen módon az elszíneződéstől és a károsodástól.

Szélvédelem és megerősítés

A napfényhez hasonlóan az erős széllökések és viharok is kárt okozhatnak a kültéri elemekben – ez különösen a szelesebb országrészekre igaz. Ha mi is ilyen területen élünk, akkor érdemes akár professzionális segítséggel rögzíteni a lazább elemeket, például egyes tetőcserepeket vagy az erkélykorlátokat.

Rendszeres karbantartás és ellenőrzés

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk a kültéri elemek védelme érdekében, az a rendszeres karbantartás és ellenőrzés. Bizonyos időközönként vizsgáljuk meg, hogy milyen állapotban vannak a bútorok, hogy a falfelületek szárazak maradnek-e a hevesebb esőzések ellenére is – és így tovább. Az időben észlelt problémákra adott gyors reakció segíthet elkerülni a nagyobb károkat és költségeket.

Amennyiben pedig bármilyen komolyabb károsodást észlelünk otthonunk kültéri elemein, ne habozzunk profi segítséget kérni. Egy tapasztalt szakember nemcsak a károk helyreállításában segíthet, de tanácsot is adhat a további védekezési módszerekkel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában