hirdetés

2017.11.07. 13:20

Keresett szakemberekké, sikeres felnőttekké válhatnak az Egri Szakképzési Centrum diákjai

Napjainkban nehéz kérdés a pályaválasztás, egy azonban biztos: egyre inkább bebizonyosodik, hogy megtérül, ha valaki egy szakma mellett teszi le a voksát. Így nagy eséllyel lesz sikeres a munkaerőpiacon, egyúttal az életben is. Az Egri Szakképzési Centrum nyolc intézményével kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a leendő dolgozók minél inkább elsajátítsák választott szakmájuk minden csínját-bínját. Fábri Eufrozinával, a szakképzési centrum főigazgatójával beszélgettünk arról, miért jó választás a centrum bármely intézménye.

– Az Egri Szakképzési Centrum két évvel ezelőtt, 2015. július 1-jén alakult meg Heves megyében, összesen nyolc tagintézményt működtetünk. Hozzánk tartozik Egerben – ahogyan a köznyelv emlegeti – a Bornemissza, a Kossuth, a Kereskedelmi és a Szent Lőrinc, Gyöngyösön a József Attila, Hatvanban a Damjanich és Lőrinciben a Március 15. Intézményeinkben közel 100 szakma közül választhatnak a diákok. A pedagógusok és oktatók mindent megtesznek azért, hogy a kezeik alól kikerülő majdani munkavállalók a lehető legalaposabban sajátítsák el szakmájukat. Tagintézményeink sikerességének legszembetűnőbb bizonyítéka a tanulólétszám növekedése: míg 2015-ben 4200 diák tanult az intézményekben, mára ez a szám 5000-re nőtt. Jelentős, több mint ezer fő a felnőttoktatásban résztvevők száma is. 2015 óta – iskolarendszerű képzésben – a második szakma megszerzése is ingyenessé vált. Ezzel a lehetőséggel egyre több felnőtt él, hiszen a második szakma megszerzésével kibővülnek lehetőségeik a munkaerőpiacon – avatott be Fábri Eufrozina főigazgató asszony.

Fábri Eufrozina főigazgató

– Sajnos jelentős a munkaerőhiány ma hazánkban. A szakképzési centrum fő feladata a régió munkaerő-piaci igényeinek a kiszolgálása, a szakemberek biztosítása. Mind a nyolc intézményünkben várjuk az érdeklődő fiatalokat, akik minőségi szakemberré szeretnének válni. Nemcsak egy jó szakmát, hanem karrieréletutakat is kínálunk. Ebben a vállalati-partneri kapcsolataink is nagy segítségünkre vannak, ahol a duális képzési feltételek adottak. Konstruktív kapcsolatot ápolunk a Robert Bosch Elektronikai Gyártó Kft.-vel, a Mátrai Erőmű Zrt.-vel, a ZF Hungária Kft.-vel, a Procter&Gamble-lel, az Apollo Tyresszel, valamint a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézettel és számos kis- és középvállalkozással is – tette hozzá. – Munkaerő-piaci igényeknek megfelelően új képzések is jelennek meg a kínálatunkban mint például a járműfényező, tejipari szakmunkás, műanyag-feldolgozó vagy a mechatronikus karbantartó.

Az Egri Szakképzési Centrum törekszik nemzetközi kapcsolatainak szélesítésére. Az együttműködés eredményeképp a diákjaink és kollégáink kijuthatnak például Németországba, Olaszországba és Szlovákiába is, hogy ott szakmai tudásukat még inkább elmélyítsék. A határon túli magyar közösségekkel való kapcsolat erősítésében együttműködik a Rákóczi Szövetséggel. Kiemelt hangsúlyt fektetnek az oktatók a tehetséggondozásra: a diákok minden területen megállják a helyüket a versenyeken, kiváló eredményeket elérve.

Asztalosok tanulják a szakmát a Damjanichban

Különösen nagy figyelmet szentelnek a szakmai megmérettetésekre. Minden lehetőséget megragad az intézmény, hogy a szakképzést népszerűsítse. Nagy energiákat fordít a Szakmák Éjszakája országos rendezvény helyi programjainak a megszervezésére. Az idén áprilisban 163 programmal készültek, melyekre több mint 2200 látogató érkezett.

– Egy-egy jó szakma segíthet abban, hogy diákjaink hosszú távon kiépíthessék karrierjüket. A hiányszakmák választása esetén a tanulóink ösztöndíjat is kapnak. Hozzá kell tennem azt is, hogy az, aki a húsz hiányszakma valamelyikét végzi el, garantáltan sikeres lesz a munkaerőpiacon – osztotta meg Fábri Eufrozina főigazgató asszony.

– Itt megragadnám a lehetőséget, hogy felhívjam az érdeklődő szülők, diákok figyelmét az Európai Szakképzési Hétre, melynek nyitórendezvénye a november 20-i Építsd a jövőd! című szakmai találkozó. A Körcsarnokban 8-15 óra között interaktív módon mutatják be az építőipari szakmákat. A Szakképzési Héten részleteiben is megismerkedhetnek a tagintézmények nyújtotta képzési lehetőségekkel. Kérem, használják ki továbbá az iskolai nyílt napokat a személyes tapasztalatszerzésre, látogassanak el a tagintézményeinkbe!

Kozmetikus tanulók gyakorolnak a Szent Lőrincben

Az iskolákban jelentős tanműhelyfejlesztéseket végeztek el az utóbbi időszakban. Felújították továbbá a kollégiumokat, tantermeket, kicserélték a bútorzatot egyebek között az egri Bornemisszában, továbbá a lőrinci Március 15-ben. A villamossági rendszert felújították a hatvani Damjanich kerekharaszti tanműhelyében, és részleges felújítást végeztek az egri Kereskedelmiben. A szakképzési centrumban bányászati képzés működik Lőrinciben. Itt bányászati tanműhelyt hoztak lére, Gyöngyösön pedig gumiipari szakműhelyeket létesítettek, valamint vegyészeti labort alakítottak ki. A Bornemisszában új épületgépész-tanműhely, a hatvani DISZI-ben pedig egy korszerű egészségügyi demonstrációs szaktantermet alakítottak ki. Az Egri Szakképzési Centrum gondoskodott arról is, hogy a tanulók modern eszközökkel dolgozhassanak, továbbá korszerű informatikai eszközöket kaptak, valamint a gépkocsiparkot is fejlesztették az intézményben.

Kőművesek tartanak bemutatót a Bornemisszában

A közeljövőben további projekteket valósítanak meg az ESZC iskoláiban. Infrastrukturális fejlesztéseket végeznek majd az összes tagintézményben, felújítva a többi kollégiumot, iskolai közösségi tereket kialakítva, fejlesztve, megújítva, nyílászárókat cserélnek ki, szigetelést végeznek el, illetve gondoskodnak az energiatakarékosságot szolgáló beruházásokról is. Minden intézményben odafigyelnek majd az informatikai fejlesztésekre: egységes intézményi gerinchálózatot alakítanak ki, új eszközöket vásárolnak, 100 százalékos lefedettséget biztosító „n”, „ac” szabványú wi-fi-hálózatot hoznak létre. Ezenkívül adatbiztonsági és adatvédelmi rendszereket helyeznek üzembe, digitális információs pontokat alakítanak ki.

Fábri Eufrozina főigazgató tájékoztatott, hogy számos pályázati forrás segíti őket a fejlesztésekben, illetve a képzés színvonalának emelésében, a diákok ösztöndíjas támogatásában. Számos program áll az intézmények segítségére, például az ERASMUS, a Nemzeti Tehetség Program, az Útravaló, a Bethlen Gábor Alapkezelő, GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) gyakornoki program. Várják az érdeklődő fiatalokat, a jövő kiváló szakembereit tagintézményeikben továbbtanulás céljából, hiszen egy jó szakma többet érhet egy diplománál...

Az Egri Szakképzési Centrum tagintézményei

- Egri SZC Bornemissza Gergely Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Eger

- Egri SZC Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája Kollégiuma, Eger

- Egri SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Kollégiuma és Könyvtára, Eger

- Egri SZC József Attila Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Gyöngyös

- Egri SZC Damjanich János Szakgimnáziuma Szakközépiskolája és Kollégiuma, Hatvan

- Egri SZC Március 15. Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Lőrinci

- Egri SZC Remenyik Zsigmond Gimnáziuma és Szakgimnáziuma, Füzesabony

- Egri SZC Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Eger

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában