közlekedés

2021.12.05. 07:00

Egerbe is jönnek elektromos buszok

– Hat, tisztán elektromos üzemelésű autóbusz állhat forgalomba 2022-ben Egerben – jelentette be dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott, a Fidesz választókerületi elnöke, miután sikerült elérnie, hogy – Győr, Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Szolnok és Szeged mellett – a hevesi megyeszékhelyen is az elsők között közlekedhessenek korszerű elektromos autóbuszok a Zöld Busz Program keretében.

Sz. M. L.

Közlése szerint Egerben többszörösen is fontos, hogy a közösségi közlekedés minél modernebb és tisztább legyen. Ez elsősorban az itt élők és a megye többi részéből a városba érkezők kényelmét és egészségét szolgálja, de mint a hazai turizmus egyik fellegvárának, a környezetvédelem terén is élen kell járnia.

– Korunk egyik legnagyobb kihívása a globális felmelegedés. Az Európai Unió által kitűzött és Magyarország által vállalt 2050-es klímacélok eléréséhez elengedhetetlen a közlekedési szektor kibocsátásának jelentős mérséklése. Hazánk célkitűzése, hogy 2030-ra villamosenergia-termelésének kilencven százaléka mentes legyen a szén-dioxid-kibocsátástól – hívta fel a figyelmet.

A Zöld Busz Program célja is a csökkentés, s a modernizálás együtt jár az utazási szolgáltatások minőségének javításával is. A programban 2029-ig 35,9 milliárd forint áll rendelkezésre a 25 ezer lakosnál nagyobb lélekszámú városok és közlekedési közszolgáltatók számára. Az első körben 8,6 milliárd forint támogatással szerezhetnek be elektromos buszokat.

Címkék#buszok

Ezek is érdekelhetik