Sport

2011.06.29. 18:50

Látogató-, és iskolabarát a sportrelikviák szentélye

A sporttörténet oktatás és egészségre nevelés helyszínévé vált a Heves Megyei Sportmúzeum.

B. Cs.


„Viselje dr. Székely Ferenc nevét a Sportmúzeum!” Dr. Halmos R. Péter javaslata könnyeket csalt a múzeum igazgató szemébe, a díszes vendégsereg pedig tapssal fogadta a javaslatot. Ettől szebb és méltóbb zárása aligha lehetett volna Heves Megyei Sportmúzeumban tartott szerdai ünnepségnek. A ceremónia apropóját annak a fejlesztésnek a befejezése jelentette, amelynek során egy év alatt 16 millió forint értékben újult meg és bővült az EVAT Zrt. kezelésében lévő létesítmény.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Dr. Székely Ferenc múzeum igazgató. Velünk élő sporttörténelem. FOTÓ: LÉNÁRT MÁRTON
[/caption]


„Diákok és tanárok dolgoztak azon, hogy egy igazán látogató-, és iskolabarát múzeumot sikerüljön kialakítani” – osztotta meg a jelenlévőkkel File Sándor. A programvezető kitért arra, hogy az sporteszközökkel és játékterekkel ellátott, oktató termet is magánban foglaló helyiségekben, teljes multimédiás blokk kialakításával a hagyományos tanórákon kívül csoportos foglalkozásokra is mód nyílik, és például „meglehet nézni és ki lehet próbálni, hogy mi az a pakk.”


Az egykori Vármegyebörtön épületben 1993. április 16-án avatott múzeum elmúlt 18 évét filmes összeállításban felidéző eseményen, a korabeli kockákon megszólaló Gallov Rezsőtől kezdve Aján Tamáson át Schmitt Pálig valamennyi olimpiai bizottsági elöljáró a létesítmény egyediségét hangsúlyozta. A relikviákat 1959 óta fáradhatatlanul gyűjtő igazgató munkáját Rázsi Botond alpolgármester is méltatta. „Esszenciát jelent a világszerte ismert múzeum, ahol bámulatra méltó értékeket sikerült felhalmozni. Arra törekszünk, hogy gondosan ápoljuk az örökséget, amely nagy feladatot is jelent.”

A több műtét után lábadozó igazgató nagy büszkeséggel, de meghatottan állt a szavak előtt, az Egri Vízilabda Klub egykori ügyvezetőjének névmódosításra tette javaslata pedig rendkívül mélyen érintette. „Dr. Székely Ferenc Sportmúzeum” – méltóbb rá senki sem lehetne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!