Sport

2011.07.04. 11:56

Tovább szolgálja az egri póló ügyét dr. Halmos R. Péter

Ment, de marad is dr. Halmos R. Péter, aki elnökségi tagként a jövőben is segíti az Egri Vízilabda Klubot. A nyáron leköszönt ügyvezető elnök rendkívül büszke arra, hogy az ő irányítása alatt érett be a bajnoki címig vezetett százéves munka. A fáradság azonban idén tetőzött nála.

Fenyves Balázs


– Tíz év ügyvezető elnöki tisztség után magyar bajnokként távozik a klubvezetői pozícióból. Tisztázandó a találgatásokat: elárulná, hogy mi a leköszönés valódi oka?
– Igazság szerint már jóval több, mint tíz éve tevékenykedem a klubnál, ugyanis 1994-től Liga-képviselőként működtem, de ügyvezetőként valóban az említett ideig dolgoztam – pontosított dr. Halmos R. Péter. – Nagyon sok pletykát hallottam, hogy miért mondtam le, ám ez semmilyen speciális indokkal nem magyarázható. Egyszerűen úgy éreztem, hogy belefásultam az egészbe. Elég fárasztó az állandó rohangálás a pénz után. Nem hálás feladat ma sportvezetőnek lenni Magyarországon, de ezzel aligha árulok el nagy titkot.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Dr. Halmos R. Péter. A bajnoki aranyéremért megérte neki több mint tíz évet a klubért dolgozni. Fotó: Lénárt Márton
[/caption]
 
– Mikor született meg a fejében a távozás gondolata?
– Már jóval a bajnoki finálé előtt elhatároztam, hogy nem folytatom. Biztos másként vette volna ki magát, ha véletlenül nem zárunk az élen, de mondhatnám úgy is, nem befolyásolta döntésemet a bajnoki végeredmény. Magam ügyvéd vagyok, aki szereti a vízilabdát. Mindent társadalmi munkában végeztem és azzal a profizmus irányába mentünk, amikor profibb szemléletű ügyvezetőt neveztünk ki, aki napi négy órában ellátja a klub ügyes-bajos teendőit. Bárány Attila személyében megfelelő személyt találtunk erre a feladatra.


 
– Mekkora szerep jutott önnek az utódválasztásban? Egyáltalán miért éppen Bárány Attilára esett a választás?
– Fontos szempontként szerepelt Attila oldalán, hogy hasonlóan gondolkodik, mint mi. Ezen kívül egyáltalán nem elhanyagolandó tény, hogy esetében vízilabda berkeken belül ismert, és elismert személyről van szó. Mindemellett a ZF-ben dolgozik, vagyis ez a vonal továbbra is elég aktívan él majd a klubnál. A város vezetése is teljes mértékben elfogadta a korábbi válogatott centert. Hozzáteszem: nem köszönök el teljesen a vízilabdától, elnökségi tagként továbbra is kötődöm az egyesülethez.
 
– Megfordult a fejében, hogy nem egri származású utódjának nehezebb lesz előteremteni az anyagi hátteret, mint esetleg egy helyi illetőségű szakembernek?
– Természetesen ez a gondolat nemegyszer átfutott az agyamon. Nagy nehézséget jelentett olyan alkalmas személyt találni erre a feladatra, akit elfogad a szakma, a főszponzor és a város is. Biztos nem előny, ha eredetileg nem egri a klubvezető. Attila esetében viszont emberi pozitívumai kiegyenlítették mindezt. Tisztában vagyok azzal, hogy mindig származás szerint osztályozzák az embereket, de nem tudom, hol az a határ, amikor valaki egrivé válik. Megmondom őszintén, soha nem voltam eme látásmód híve. Sokszor értetlenül állok a fórumozók előtt is, amikor zsoldosként emlegetnek egy-egy játékosunkat. Ezek az emberek egri színekben, Eger sikeréért dolgoznak, úgy gondolom, tiszta szívből. Remélem, egyszer megéljük, hogy az efféle hangok teljesen elnémulnak. Azt pedig csak halkan jegyezném meg, hogy nem nagyon futkostak az utcán elnöki tisztségre alkalmas jelöltek.
 
– A kapitány és a süllyedő hajó esetét ide citálva: mit gondol, amennyiben megint ezüst jutott volna a férficsapatnak, akkor milyen vihart kavart volna a távozása?
– Hál’ Istennek megnyertük a bajnokságot... Kritika akkor sem érhetett volna, de hangsúlyozom, ez nem klasszikus lemondás volt a részemről. Nem távolodok el a klubtól, elnökségi tagként ugyanúgy segítek, amiben csak tudok. De visszatérve a kérdésre, az meg sem fordult a fejemben, hogy nem nyerjük meg a bajnokságot.
 
– Annyiszor hangsúlyozta, hogy nem válik el a klubtól. Jelen állapotban miként néz ki az Egri VK vezérkara?
– Először úgy gondoltuk, hogy maradok elnök, Bárány Attila pedig beosztottként dolgozik. Az események azonban felgyorsultak. Láttuk, hogy Attila alkalmas személy lesz, így jöhetett a csere. Ezzel ő a klub első embere, aki felelősséggel tartozik az egyesületért. Az elnökségi tagok – így én is – „alatta” dolgozunk. Ez viszont nem jelenti azt, hogy aki ebből a körből szeretne, az ne tegyen és ne segítsen többet az új ügyvezetőnek.
 
– Ha csupán az elmúlt tíz évet vesszük górcső alá, mire emlékszik vissza a legkevésbé, illetve a legnagyobb örömmel?
– Az idő ugyan megszépítette, de az Euroliga-mérkőzésen, a Pro Recco elleni utolsó másodpercben bekapott gól életem végéig kísért majd. Nyugodtan mondhatom, eddigi legnegatívabb sportélményem nagyon rosszul esett. A legszebb emléket nyilvánvalóan a legfrissebb és egyben a legnagyobb eredmény, a magyar bajnoki cím jelenti. Úgy vélem, ezért érte meg az egészet végigcsinálni.
 
– Hogyan folytatódik dr. Halmos R. Péter élete? Említette, hogy nem szakad el a vízilabdától, így kisebb „nyomás” alatt élheti mindennapjait.
– Az az idő, amit eddig az ügyvezetői munka adott, most felszabadul, így többet lehetek együtt a családommal. De, amint azt korábban hangsúlyoztam, most még nem nagyon érzek különbséget, ugyanis folyamatosan egyeztetünk Bárány Attilával.
 
– Ha már a családot szóba hozta, nem titok, hogy felmenői között többen is irányították az Egri Vízilabda Klubot. Közülük ugyanakkor egyedül Önnek sikerült felérni a csúcsra.
– Valóban tradíció az elnökség a családunkban. Két nagyapámon kívül ugyanis édesapám és a nagybátyám is irányította az egyletet. Hát, mit mondjak? Nagyszerű érzés, hogy egy ilyen hosszú hagyomány részese tudtam lenni, és hogy az én elnökségem alatt érett be a több mint százéves munka. Gondolom, sőt tudom, hogy édesapám is büszke arra, amit sikerült elérnünk, de tulajdonképpen ez a normális. Az ember szeretné, hogy a fia vagy az unokája még nála is sikeresebb legyen. Viszont én azt mondom, hogy ebben másokon kívül ők is vastagon benne voltak, ezért Eger város első vízilabdás aranyérme ugyanúgy az ő érdemük is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!