Sport

2013.03.24. 19:29

„Felfedezettjeink” fődíj Gledura Benjaminnak

Három egri fiatal az Országos Tehetségnap 41 díjazottja között.

B. Cs.

Gledura Benjamin sakkozó a három fődíj egyikét kapta; Bauer Balázs, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium tehetségpontjának diákja, a
fizika, a kémia és biológia magas szintű művelőjeként az Aegon különdíját vehette át; míg az Egerből 9 évesen Budapestre került Szokolay Ádám zongorista ugyancsak fődíjban részesült.
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Gledura Benjamin (jobbra) a legjobbak között Beküldött fotó
[/caption]
– Bendzsinek nagy ünneplésben volt része, a megjelent tehetséggondozók kedvencének számított – számolt be a budapesti eseményről Gledura édesanyja. – Rengetegen gratuláltak neki, köztük Prof. Dr. Bagdy Emőke pszichológus is, amire rendkívül büszke volt. Rögtön meghívták a Vajdaságba, hogy ott is népszerűsítse a sportágat az iskolai sakk tantárgy bevezetéséhez kapcsolódóan.

Az egész napos programon kétszer mutatták be Benjamint, felajánlva egy négyhónapos ösztöndíjat, amelyet a nemzetközi norma eléréséhez szükséges versenyek nevezési díjára fordíthatja.
– Köszönet jár az egri Pedagógiai Intézet tehetségpontja munkatársának, Szalkai Máriának, aki sokat foglalkozik a fiammal, és azt mindig nagy lelkesedéssel teszi – zárta szavait Gledura Gáborné.

Gledura Benjamin öt évesen kezdett el sakkozni. Tehetségét hamar felismerték és 8 évesen már 4. helyezett volt a korcsoportos Európa-bajnokságon. 2013 januárjától Európában ranglistavezető, a világlistán pedig másodikként tartják számon. A sakk mellett úszásban is ígéretes tehetség: magyar bajnok volt 2010-ben és diákolimpiai bajnok 2012-ben. 2010-ben New Yorkban az amerikai Bloomberg News a világ 50 legtehetségesebb gyereke között mutatta be, és a 2011-es nemzetközi gyermeknapon a Disney TV zsenipalántának választotta. Benjamin szeretne részt venni minél több nemzetközi versenyen, hiszen csak így kapcsolódhat be a sakkvilág elitjének vérkeringésébe. A pályázaton nyerhető összeget e versenyek nevezési díjára szeretné fordítani. Életcélja a világbajnoki cím elnyerése.

Legjobb eredményei:

2007. Országos Bajnokság Szeged 2. hely
2008. Rapid Európa Bajnokság 4. hely
2009. Korosztályos EB, Fermo 1. hely
Korosztályos Rapid EB 1. hely
OB Rapid Szombathely 1. hely
Korosztályos OB Blelle 1. hely
2010. Diákolimpia Debrecen 1. hely
Rapid EB Szabadka 1. hely
2011. Rapid OB Szombathely 1. hely
Korcsoportos OB Celldömölk 1. hely
Brazília, Világbajnokság 2. hely
VB U18 Csapat EB Pardubice 2. hely
legjobb pontszerző hely Első nemzetközi mester norma
2013. FIDE értékszám:2385, Európa ranglistavezető, világranglista 2.

Címkék#Eger#sakk

Ezek is érdekelhetik