Sport

2015.11.25. 20:20

Cseh Laci ösztöndíja

Cseh László, az Egri Úszó Klub kiválósága a legmagasabb kategóriában kapott elismerést.

mti.hu, heol.hu

 Tizenhét sportág 110 sportolója - köztük olimpiai és paralimpiai érmesek és számos világbajnok - részesülhet a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjában.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szerdai közleménye szerint az ösztöndíj célja olyan magyarországi felsőoktatási intézményekben tanuló aktív hallgatók támogatása, akik olimpiai, paralimpiai versenyrendszerben tanulmányaik ideje alatt esélyesek olimpiai, paralimpiai versenyszámban Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai, paralimpiai érem megszerzésére.

Az ösztöndíj nyerteseiről Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere döntött. A legmagasabb, I/A kategóriába Cseh László világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes úszó, Dombi Rudolf olimpiai bajnok kajakozó, Lőrincz Tamás olimpiai ezüstérmes birkózó, Risztov Éva olimpiai bajnok úszó, Sors Tamás paralimpiai bajnok úszó, Szabó Gabriella olimpiai bajnok kajakozó, Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó, valamint Tóth Tamás paralimpiai ezüstérmes úszó került.

A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjának négy kategóriája van: olimpiai, paralimpiai érmeseknél 204 000 Ft/hó, olimpiai/paralimpiai éremesélyesnek számító világbajnoki érmeseknél 170 000 Ft/hó, világbajnoki éremesélyes Európa-bajnoki érmeseknél 136 000 Ft/hó, míg Eb éremesélyeseknél 102 000 Ft/hó a juttatás. Abban az esetben, ha a jelentkező több ösztöndíj-kategóriának is megfelel, a magasabb összegű ösztöndíj-kategóriába sorolják be, ugyanakkor ha az adott versenyző egy kategórián belül több éremmel rendelkezik, az ösztöndíj összege nem módosul. Az ösztöndíj a Gerevich Aladár-sportösztöndíj mellett is folyósítható.

A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíját harmadszor ítélték oda.

Ezek is érdekelhetik