Sport

2016.02.01. 17:17

Fűtött fű és rekortán idén Egerben

Több a gyerek az edzéseken, szívesebben mennek sportolni a fiatalok, miközben az idősebbek is kulturáltabb körülmények mozoghatnak a tavaly elvégzett létesítményfejlesztéseknek köszönthetően Egerben. Idén fokozódik a tempó és a lépték.

Bódi Csaba

Őszre el kell készülnie a Szentmarjay Tibor Városi Stadionban annak a nyolc sávos rekortán futópályának – ezzel együtt a dobó és ugró helyeknek –, amelyekre 250 millió forint áll rendelkezésre a Magyar Atlétika Szövetség által jóváhagyott pályázatnak köszönhetően.
Ahhoz azonban, mint azt Martonné Adler Ildikó sportért felelős alpolgármester a meghívott sportegyesületek vezetőinek jelentétében közölte, „hogy a centerpálya ne váljon mocsárrá” a füves játéktér felújítását is meg kell oldani, mert „így logikus, így célszerű”. Vagyis a kialakítandó rekortánnal egyidejűleg új gyepszőnyeget kap a stadion, amelynek dréncsövezését, és a fűtéshez szükséges elemek kiépítését is elvégzik a tavasszal – legkésőbb májusban – kezdődő munkálatok során.


Martonné kiemelte, „a rekortán is fűtött lesz, az első ilyen az országban, és 600 lux fényerőt biztosító világítás is szerepel a projektben”. Mindezt a város részéről érvényes közgyűlési döntés erősíti. Ebben az is szerepel, hogy az idei évre a Felsővárosi sporttelepre tervezett nagyméretű élőfüves labdarúgó-pálya kialakítását a stadionbeli fejlesztések miatt későbbre halasztották. A műjégpálya viszont visszaköltözhet korábbi helyére, vagyis a fűtőmű mögé, ahol a kiszolgáló létesítmények a korcsolyázni, jégkorongozni vágyók rendelkezésére állnak.

Az érsekkerti salakos pályán közepes méretű élőfüves játékteret szeretnének megépíteni, a tekecsarnok helyén pedig 200 millió forintból olyan kézilabda munkacsarnok létesülne, amelyben 20x40 méteres pálya, pár soros lelátó és néhány öltöző kap helyet. A rekreáció szolgálatába állítva – helyi költségvetési pénzből – futókör is létesül az Érsekkertben, mi több, kondipark is, ahogy azt a Felsővárosba is tervezik majd.

Az alpolgármester asszony pozitívumként említette, hogy egyes sportágak „beszivárogtak” az iskolai testnevelésbe, színesebbé téve a foglalkozásokat, és követve azt az irányvonalat, hogy „a legkisebbeknél kellenek a legprofibb szakemberek”. Ennek érdekében óvodai program indult. „Sportág előkészítő foglalkozásokat  tartunk kézi-, és kosárlabdában, cselgáncsban, birkózásban, valamint atlétikában – fejtette ki Petrovai József városi sportreferens. – Két hete működik ez az óvodákban, heti egyszeri alkalommal öt héten át, majd következik a másik intézmény.”

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az évtizedek óta fel nem újított stadionbeli salakos futópálya
[/caption]

Az asztaliteniszezők képviseletében Pálosi Balázs játékos-edző arról számolt be, hogy  az új csarnokban nyolc-tíz gyerekkel több jár az edzésekre, miközben a birkózóknál is 50–60 százalékos létszámemelkedést tapasztaltak – fogalmazott Kovács Géza, az Egri VSI igazgatója. Az MLSZ megyei igazgatójaként Jenei Károly azt emelte ki, hogy a 10. pályaépítési programban be lehet majd adni pályázatot arra, hogy a Felsővárosi sporttelepre tervezett nagy méretű műfüves játéktér elkészüljön. „A saját berkeinken belül futó programokat ott tudjuk támogatni, ahol utánpótlás-nevelési koncepcióval rendelkeznek, és az önerőt az önkormányzat biztosítja. Eger labdarúgásának vissza kellene térni arra a szintre, ami megilleti.” – fogalmazott Jenei.

Mindezt azonban a stadion névadója, Szentmarjay Tibor sajnos már nem élheti meg...


Tavaly 332 millió

A 2015-ös évben a Kemény Ferenc Sportcsarnok felújításának első ütemében elvégzett munkálatokra 230 millió forint jutott; a Sike András olimpiai bajnok nevét viselő birkózócsarnok 60 millió forintos összegből vált komfortosabbá; a Felsővárosi sporttelepen átadott újabb kisméretű műfüves pálya 25 millió forintból épült; a Bem tábornok úti épületegyüttesbe költöztetett dr. Ruttkay Vilmos Játékcsarnokra 15 milliót költöttek; a cselgáncsozók és az ökölvívók otthona egy-egymillió forintot tudtak szánni. Ez így összesen 332 forint értékű fejlesztést jelent.

A körcsarnokra 230 millió juthat

A Bárány projekt I. nevű, most futó programon kívül Bárány Attilának, az Egri Vízilabda Klub ügyvezetőjének vezetésével zajlik a Nemzeti Úszó és Vízilabda Centrum kialakításának elkészítése. Az idei tervekben az is szerepel, hogy a Kemény Ferenc Sportcsarnok komplex fejlesztésének második ütemében egy 230 milliós felújításra kerül sor, ám a „nagy álom” kategóriát a stadion rekonstrukciója jelenti majd az egri sportéletben.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Rosta István: - Egy győzelmet már arattunk a netes világ fölött Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

Győzelem a netes világ fölött

A nézőtéri kihasználtságot tekintve az Eger SBS Eszterházy férfi kézilabda-csapata áll az élen az NB I-ben. Az újonc gárda átlagban 761 érdeklődőt vonzott a körcsarnokba, ami 87 százalékos mutatót jelent. A magyar klubok között a Veszprém, a Szeged és Tatabánya után az egriek mérkőzéseire kíváncsiak leginkább a drukkerek. Rosta István vezetőedző azt is megjegyezte, hogy a megújult létesítmény igazi otthonnak számít, ahol az utánpótlás létszáma egyes korosztályokban a triplájára és a duplájára emelkedett. „Vagyis egy győzelmet már arattunk a netes világ fölött” – mondta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!