"Kényszerű cölibátus"

2018.04.25. 06:13

Szexuális frusztráció miatt ölhetett a torontói gázoló

A férfi az incidens előtt a mikroblogján erre utaló bejegyzést tett. Az áldozatok többsége nő volt.

A woman lights a candle during a vigil April 24, 2018 in Toronto, Canada, near the site of the previous day's deadly street van attack. A van driver who ran over 10 people when he plowed onto a busy Toronto sidewalk was charged with murder Tuesday, as Canadian Prime Minister Justin Trudeau urged a rattled nation not to live in fear after the "senseless attack." Police said the suspect, 25-year-old Alek Minassian, was not known to them before Monday's carnage in Canada's most populous city, which also left 15 people injured. / AFP PHOTO / GEOFF ROBINS

Vádat emelt tíz rendbeli gyilkosság és 13 rendbeli emberölési kísérlet miatt kedden egy torontói bíró Alek Minassian gyanúsított ellen, aki az előző nap bérelt kisteherautójával járókelők közé hajtott Torontóban – jelentette a kanadai sajtó. A gyanúsított 25 embert gázolt el, akik közül tíz meghalt.

A 25 éves kopaszra borotvált fejű gyanúsított fehér rabruhában, bilincsbe vert kézzel hallgatta végig a vádakat rövid meghallgatásán. A beszámolók szerint nem sok érzelmet mutatott. A férfit egy kirendelt védő képviselte. Következő meghallgatását május 10-re időzítették, addig előzetes letartóztatásban marad.

A kanadai rendőrség közlése szerint a gyanúsított hétfőn az ebédszünet idejében hajtott fel a járókelőkkel teli járdára, és ott több mint egy kilométert haladt, elgázolva mindenkit, aki az útjába került. A 15 sebesült közül öt ember állapota életveszélyes. Mark Saunders, a kanadai nagyváros rendőrfőnöke korábban azt mondta, hogy szándékosnak tűnik Minassian tette, de hozzátette, hogy továbbra sem ismert a sofőr indítéka.

Időközben felmerült egy lehetséges nyom Minassian tettét illetően. A vádlott állítólag rejtélyes üzenetet posztolt a Facebookon percekkel a gázolást megelőzően – mondta Graham Gibson, a torontói rendőrség egyik nyomozója sajtókonferenciáján. Gibson szerint az áldozatok többsége különböző életkorú nő volt. A rendőrnyomozó ugyanakkor elutasította a válaszadást arra a kérdésre, hogy nők ellen irányuló indulatok válthatták-e ki a támadást.

A Facebook megerősítette, hogy Minassian az incidens előtt a mikroblogján szexuális frusztrációra utaló bejegyzést tett. Az általa használt angol „incel” kifejezés a BBC szerint a „kényszerű cölibátus” rövidítése, és olyan, a közösségi hálókon tevékeny férfiak csoportjára vonatkozik, akik úgy érzik, hogy nehézségeik vannak a szexuális kapcsolatok létesítése terén. Minassian „incel forradalomról” írt a Facebookon, miközben dicsőítette Elliot Rodger kaliforniai ámokfutót, aki 2014-ben megölt hat egyetemistát, mielőtt végzett volna saját magával is, mert erősen frusztrálta, hogy a nők sohasem vonzódtak hozzá.

A Facebook időközben törölte Minassian felhasználói fiókját.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök „tragikus és értelmetlen támadásnak” nevezte közleményében a torontói Yonge utcában hétfőn történteket. „Mindnyájunknak biztonságban kellene éreznünk magunkat városainkban és közösségeinkben sétálva” – fűzte hozzá.

John Tory, Toronto polgármestere részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

A dél-koreai külügyminisztérium egy kanadai képviselője később a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a halálos áldozatok között ketten dél-koreai állampolgárok voltak, további egy dél-koreai állampolgár megsérült.

Borítóképünkön egy nő gyertyát gyújt az áldozatok emlékére

Forrás: Geoff Robins / AFP

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában