Választás 2010

2010.04.20. 07:46

Meglepetés volt a hatvani polgármester harmadik helyezése

Túlzás nélkül állíthatjuk, meglepetés volt a parlamenti választások első fordulójában a megyei 4-es számú, hatvani központú egyéni választókerületben született eredmény.

R. M.

A szocialista Érsek Zsoltot sokan esélyesnek tartották: ő 1994 óta a térség településeinek országgyűlési képviselője, 2002-től a Zagyva-parti város, Hatvan polgármestere. Sőt, 2002-ben és 2006-ban is úgy lett honatya, hogy már az első fordulóban mandátumot szerzett. Bár a Parlamentben nem volt túlságosan aktív, annál inkább jeleskedett abban, hogy komoly beruházásokat, támogatásokat „vigyen” a választókerületbe, s az általa irányított városba. Ehhez képest most csupán a harmadik helyen végzett: megelőzte őt a Fidesz-KDNP színeiben Szabó Zsolt hatvani önkormányzati képviselő, vállalkozó, közgazdász, s a Jobbik jelöltje, a közéleti szerepet eddig nem vállalt, Veresegyházon élő orvos, dr. Nyujtó Zsolt is.

A körzetben a részvételi arány 62,72 százalék volt az első fordulóban, az összesen 44.753 nyilvántartott választópolgár közül 28.071-en járultak az urnák elé, ezzel a térség az országos 64,38 százalékos és a megyei 64,21 százalékos átlagtól is elmaradt. E tekintetben szűkebb hazánkban csupán a hevesi és a füzesabonyi kerület teljesített gyengébben.

Ha a településenkénti eredményeket vizsgáljuk, látható, hogy a szocialista jelölt támogatottsága a városokban volt nagyobb: Hatvanban és Lőrinciben is a szavazókörök jelentős részében Érsek volt a második. A falvakban viszont gyengélkedett, ha vetünk egy pillantást például a boldogi 2. számú szavazókörre, kiderül, hogy ott Szabó 242, dr. Nyujtó 168, míg Érsek csupán 70 voksot kapott. Nagykökényesen ugyanakkor a Jobbik a legnépszerűbb: itt dr. Nyujtó az élen végzett 118 szavazattal, szemben Szabó 115 és Érsek 58 szavazatával.

Az MSZP-s jelölt a községek közül egyedül Petőfibányán bizonyult sikeresnek, sőt itt a háromból akadt egy olyan szavazókör, ahol még fideszes vetélytársát is megelőzte. Ami még szembetűnő: Érsek maga gyakorlatilag mindenütt, minden szavazókörben több voksot kapott, mint az MSZP területi listája.

Április 11-én ebben a körzetben is negyedikként végzett a Lehet Más a Politika jelöltje, Püspöki Gábor 1980 szavazattal, 7,14 százalékkal. S e körzetben is, akárcsak a gyöngyösiben, kérdés, hogy az LMP támogatói kire voksolnak, egyáltalán elmennek-e szavazni majd vasárnap. Bár, ha a számokat nézzük, itt azért jelentősen nagyobbak a különbségek, mint Gyöngyösön. Ha Érsek egy az egyben megkapná az LMP-s szavazók voksait, még az is csak egy halovány második helyre lenne elég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!