Ludas

2018.06.21. 17:30

A kis település nagy vállalkozásba fogott ebben az évben

Először csak kicsiben, néhány közmunkással kezdődött el pár éve az a program a faluban, amely idén egy virágzó, mintegy tucat helyinek munkát adó a környéket friss baromfi hússal ellátó vállalkozássá nőheti ki magát.

Hliva Éva

A valamikori tanácselnöki lakás hátsó kertjében békésen kapirgálnak a csirkék. Azelőtt is népes állatseregnek adott otthont a tágas udvar, ma már csak baromfit tartanak, gondoznak s nevelnek itt. Az önkormányzat ugyanis négy éve új településfejlesztési irányelveket fogalmazott meg, amelyeknek köszönhetően megalakult a Ludasi Mezőgazdasági- és Szociális Szövetkezet. Baranyi Dániel, projektmenedzser mesél a kezdetekről, aki ottjártunkkor gondos kísérőként bemutatta az idén megnyert csaknem hatvanmillió forintból felépülő új vágóhíd leendő helyét is.

– A falu vezetése munkahelyteremtési akciótervet dolgozott ki és a településen élő hátrányos helyzetűeknek szeretett volna munkát adni a szociális földprogramok révén. Két év múlva megnégyszereződött, huszonnégy főre emelkedett a közfoglalkoztatottak száma a faluban. Megművelésre kerültek a szántóterületek és az addig elhagyatott, gondozatlan parcellák is a településen – ismerteti a projektmenedzser, miközben eljutunk a falu utolsó utcájába, ahol egy lakatlan épületről kiderül: ez lesz a vágóhíd.

Évente négyszáz jószágból álló baromfiállomány nevelésére nyílt lehetőség Fotó: Czímer Tamás

Közben elárulja azt is, a programnak köszönhetően nagy előrelépés volt, hogy a szociális étkeztetésben is felhasználták a konyhakerti növényeket, gyümölcsösök terméseit és évente négyszáz jószágból álló baromfiállomány nevelésére is lehetőségük nyílt, amelyből szintén került hús a közkonyhára.

– Három éve nyolc hátrányos helyzetű ember és több szakember bevonásával megalakítottuk a Ludasi Mezőgazdasági- és Szociális Szövetkezet. 2017 végére az önkormányzat már közel harminc hektáron végzett mezőgazdasági termelő tevékenységet. Idén pedig nagy öröm volt, hogy a szövetkezet a baromfivágóhídra beadott pályázata is nyert! A projekt csaknem 60 millió forintos támogatottságú és a tervek szerint őszre már felépítjük és kialakítjuk a vágóhidat, amely újabb hét helyinek ad majd biztos főállást.

Tojást, csirkehúst értékesítenek

Tíz és fél millió forint támogatást kapott az önkormányzat baromfikeltető, -nevelő és takarmánykeverő üzemének kialakítására beadott egyedi Start mintaprogramja. Ez azt jelenti, hogy a településen végzett munkafolyamat mintaként szolgálhat az ország más községei számára is. Az itt termesztett gabona, olajnövények immár nem eladásra, hanem teljes mértékben takarmányként kerülnek felhasználásra. A kiemelkedő minőségű, vegyszer-, hormon-, s adalékmentes termékekből nemcsak az önkormányzati konyhába jut, hanem a helyi szövetkezet értékesíti is a friss tojásokat, baromfihúst. Valamint jó hír az is, hogy a programnak köszönhetően új munkahelyeket is teremtenek.

E kezdeményezéséhez számos baromfitartással foglalkozó szervezet, közintézmény, vendéglátók is csatlakoztak, többek között az Egri Eszterházy Károly Egyetem, vagy – a gyöngyösi Bugát Pál Kórház étkeztetését is biztosító – hatvani Albert Schweizer kórház.

 

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!