Eger

2018.07.18. 14:00

Nem sintérek, állatvédők mennek a kóbor ebekért

Július elejétől a Városgondozás Eger Kft. után az Állatokat Védjük Együtt Alapítvány üzemelteti az ebrendészeti telepet – derül ki a városi közgyűlés friss határozatából. Országszerte ritka­ság, hogy a gyepmesteri telep mögött elhivatott állatmentők álljanak – ezért is figyelemre méltó az egri ­példa.

Lőrincz Rebeka

Társy Diánával, az Állatokat Védjük Együtt Alapítvány elnökével a baktai úti ebrendészeti telepen futunk össze. A területen tíz kennel, a rácsok mögül öt csillogó szempár mered ránk barátságosan, de az érkező eső elől inkább fedezékbe vonulunk – a kis épületet az üzemeltetői váltás óta alapos takarításnak vetették alá.

– Jeleztük az önkormányzatnak, hogy szívesen vállalnánk a feladatellátást – kezdi a beszámolót Társy Diána. – Június 28-án a közgyűlés el is fogadta az előterjesztést. Évek óta aktívan részt veszünk az állatok mentésében: az Egri Menhely, ahol jelenleg kétszázötven állatot gondozunk, egyedülálló a megyében.

– A gyepmesteri feladatellá­tást jogszabály határozza meg: jelen esetben Eger város közigazgatási határain belül kötelességünk huszonnégy órán belül kiszállni, ha szükséges, akkor befogni, beazonosítani és ellátni a gazdátlan, vagy elkóborolt kutyákat. Ezzel szemben a menhelyek legfőbb fe­ladata az, hogy a már gondozásukban lévő állatok fizikális és érzelmi jólétét biztosítsák, örökbefogadókat keressenek védenceik számára – tudjuk meg Diánától.

– Korábban is segítettünk, részt vettünk mentésekben például olyan időpontokban, amikor a gyepmesterek munkaideje már lejárt – mondja, hozzátéve: a jövőben gyepmesteri telep helyett ­ebrendészeti telepként működnek tovább.

Társy Diána bizakodóan tekint a jövőbe. Elhivatottan vágnak az új feladatba Fotó: Huszár Márk

Érdeklődésünkre, hogy a Városgondozás Eger Kft. milyen indokkal adta át a telep működtetését, a városvezetéstől kaptunk választ – mint kiderült, a cég az előírt szakhatósági feltételek változására hivatkozott. – Az alapítvány szakmai rátermettségét az elmúlt időszakban kiválóan bizonyította a egri menhely kialakítása és működtetése során – írta az önkormányzat válaszlevelében. – Nagyfokú elkötelezettséget és állatbarát szemléletet tapasztaltunk eddigi munkájuk során, ezen túlmenően a gyepmesteri teendőket az alapítvány az eddigiekhez képest költséghatékonyabban, és hosszabb idejű rendelkezésre állással vállalta.

Társy Diána megerősíti: a hét minden napján délután 4-től este 8 óráig ügyeletet tartanak, a szombatonként pedig délelőtt 8 és 12 óra között látogatókat is fogadnak az ebrendészeti telepen. – A munkát két új alkalmazott segítségével folytatjuk majd, mivel a korábbi két gyepmester – a felajánlás ellenére – nem élt a lehetőséggel.

Bizakodóak vagyunk a jövőt illetően – teszi hozzá. – Az új feladatkört teljes erőbedobással és elhivatottsággal igyekszünk betölteni.

Nem könnyű rátalálni az igazira

Az ideális gazdik felkutatása nem mindig egyszerű feladat, az örökbefogadónak megbízhatónak, felelősségteljesnek kell bizonyulnia. A kutyák minden esetben ivartalanítva, a szükséges oltásokon túlesve, illetve – fiatal állatok esetén – ezekre kötelező szerződéssel, és csippel ellátva kerülnek új családjukhoz. Az idős örökbefogadókkal kötött szerződés külön rögzíti, hogy a gazda elhalálozása esetén melyik hozzátartozó vállalja, hogy gondját viseli a kutyának. – Igyekszünk tartani a kapcsolatot minden befogadóval – mondja Társy Diána. – Lehetőség szerint évente látogatjuk a családot, de nagyon örülünk a beszámolóknak, fotóknak is, melyeket gyakran kapunk a lelkes gazdiktól.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!