Heves megye

2018.07.19. 14:00

Vigyázat: a betörők nem pihennek, nyaralás alatt sem árt az óvatosság

Az üdülés idején sem lazítunk maradéktalanul, hiszen a legtöbben attól tartunk, hogy ez idő alatt betörnek hozzánk. Sokan mégis világgá kürtöljük a közösségi oldalakon, hogy vakációzunk.

Szabó Katalin

Az Otthontérkép két-három évvel ezelőtti országos bűnözési térképén a legjelentősebb hazai településeken keresgélt a lakáspiac szempontjából leginkább releváns bűnözési kategóriákban. A nagyobb lélekszámmal rendelkező megyei jogú városok összehasonlításában a lakásbetörésekben Eger számai voltak a legrosszabbak.

Akkoriban a megyeszék­helyen főként a laktanya, a Hajdúhegy, s a Felsőváros környékén fordult elő a legtöbb ilyen bűntény. Csapatokba verődve „dolgoztak” a tolvajok, akik a feladatokat is felosztották maguk között. Egyikük információt szerzett, másikuk sajátos módszerrel jelölte meg a kiszemelt házat.

Olvasónk is betörés áldozatává vált akkoriban, ugyanis az esti órákban hazaérkezve illetéktelen behatolót zavarhatott meg egri ­belvárosi lakásában. Az elkövető az ajtót könnyedén betörve laptopot és mobiltelefont vitt magával. Nagy sietségében olvasónk ékszereit már nem volt ideje zsebre tenni, feltehetőleg gyorsan távozott.

A betöréseket illetően manapság az egyik legnagyobb veszélyforrást a közösségi oldalak jelenthetik. Hogy a tolvajok ne tájékozódjanak az említett oldalakról, semmiképp se állítsuk nyilvánosra idővonalunkat, a profilunk, s a posztjaink megosztását. Nem célszerű a nyaralás ideje alatt olyan információkat megosztanunk, melyekből kikövetkeztethető, hogy nem tartózkodunk otthon, s egy darabig nem is térünk haza.

Körültekintéssel elkerülhetjük, hogy nyaralás alatt váljunk lakásbetörés áldozatává Fotó: Shutterstock

A nyári szabadság idejére bűnmegelőzési tanácsokkal látta el lapunkat Soltész Bálint rendőrségi sajtószóvivő, hiszen mindenki számára rémálom, ha a nyaralásból arra érünk haza, hogy az otthonukban hívatlan látogató járt és elvitte értékeinket. A legtöbb betörő az ajtón át hatol be, így a nyílászárók védelme a legfontosabb.

A lakások behatolás elleni védelme kettős célt szolgál: egyrészt a betörő számára jelzi, hogy nem lesz könnyű dolga – tehát megelőzési funkciója van -, másrészt feltartja a tolvajt, esetenként olyan hosszú időre, amely alatt tetten érhetik.

Továbbá használhatunk jelző-riasztó rendszereket. Megfelelő védelmet nyújthatnak a helyi szirénák, zajkeltők, ha a szomszédságban lakók figyelmét előzetesen felhívták a hang-, illetve fényjelzés jelentésére.

A másik megoldás, az úgynevezett távriasztás, amely attól a pillanattól kezdve, hogy a betörő dolgozni kezdett, otthonunktól távolabb, egy erre szakosodott központ észleli az illetéktelen behatolást és elfogókat küld a helyszínre. Az ­alkalmazható technikai eszközökről, ezek használatáról a Heves Megyei Vagyonvédelmi Kamarától kaphatnak személyre szabott tájékoztatást.

A nyaralás idejére megbízhatjuk a szomszédokat, ismerősöket, hogy rendszeresen ellenőrizzék a lakást és ürítsék ki a postaládát. A találékonyabb utazó úgy tesz, mintha otthon lenne valaki, például égve hagyja a lámpát. Nagyobb pénzösszeget, ékszereket, kötvényeket a nyaralás idejére célszerű pénzintézetre bízni. Az otthon hagyott jelentősebb értékű tárgyakról érdemes készíteni értékleltárt, amelyet szintén javasolt pénzintézetre bízni, vagy elrejtve tárolni.

Biztosítás nyaralás alatt

Tóth Bélától, az Agria Biztosítás Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, a lakásbiztosítások átkötésének főszezonja még most is a november-december, mert általában januári az évforduló.

– Az emberek leginkább a betöréstől félnek, ennek ellenére nem feltétlenül készülnek lakásbiztosítással a nyaralás időszakára. Inkább az utasbiztosítás kerül előtérbe ilyenkor, egy-két embernél fordul elő csupán, hogy adott esetben jobban óvná értékeit. Természetesen a lakásbiztosítások egész évre szólnak – fogalmazott.

 

 

 

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!