Közélet

2008.05.30. 17:35

Jobbik: rákot kap, aki gumit gyárt

Kétszáz fős demonstrációt jelentett be mára a Jobbik gyöngyösi szervezete, a városba készülő gumigyár ellen. A tucatnyi gárdistával és a kíváncsiskodó járókelőkkel együtt lehettek is vagy százötvenen.

Faragó Zoltán

Az egybegyűlteknek a párt képviseletében  Bánffy Miklós arról beszélt: igaz, hogy a gumigyár munkahelyeket teremtene, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen áron. A város környékének nem hiányzik az Apollo Tyres beruházása, s a gyár idejövetele nemcsak "bűzt okoz majd Gyöngyösön és Gyöngyöshalászon", hanem a többi, ide települni szándékozó "tiszta" befektetőt is elüldözheti a Jobbik szerint.

– Már van egy visontai erőművünk, egy "koromgyárunk", rengeteg a daganatos megbetegedés, s a gumigyár dolgozói nagy veszélyeknek lesznek kitéve. Valószínű, hogy 1-2 év alatt ők is meghalnak daganatos megbetegedésekben – hangoztatta az aktivista.

A Jobbik a közeljövőben mind Gyöngyösön, mind a város környékén lakossági fórumokat kíván tartani a gumigyárral kapcsolatosan, s – mint Bánffy Miklós fogalmazott – ha a városvezetés nem áll el e "szégyenletes, gyalázatos tervtől", a gumigyár-ellenes helyi népszavazás megtartásáért fognak aláírásokat gyűjteni.

A "Sírnak Gyöngyös harangjai" címre keresztelt rendezvényen a Himnusz, a Szózat, nemzeti érzelmű rockdalok, és a Székely Himnusz hangzott el. Mivel a rendőrségre érkezett hivatalos bejelentés a tüntetésről, így nagyobb erővel, mintegy 20-30 fővel biztosították az eseményt, ami rendbontás nélkül lezajlott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!