A tábornok szülőháza

2024.05.01. 09:40

Jogerős ítélet született a Lenkey-ház költségvetési ügyben

Ki kell adni az árazott költségvetését a Lenkey-ház beruházásnak. A felújítással kapcsolatban már hónapok óta pereskedtek.

Szabadi Martina Laura

A felújított Lenkey-ház

Forrás: Huszár Márk/ Heves Megyei Hírlap

Domán Dániel az MKKP és az ESZE polgármesterjelöltje számolt be róla, hogy a bíróság hétfőn a Lenkey-ház árazott költségvetésével kapcsolatos adatkikérése ügyében másodfokon hozott jogerős ítéletet az Egri Törvényszék: ki kellett volna adni a kért adatokat. Még 2023 nyarán fordult a Lenkey-ház beruházás miatt adatigényléssel Domán előbb a Dobó István Vármúzeumhoz, majd onann Eger önkormányzatához irányították, de mivel nem kapta meg amit kért, így bírósághoz fordult. A bíróság márciusban első fokon helyt adott a keresetének: a Dobó István Vármúzeumnak kötelessége kiadnia a Lenkey-ház projekt árazott költségvetését, erre erősített rá most a másodfok.

A jelölt ezt úgy értékelte, hogy: „Lezárult egy kilenc hónapja húzódó jogi procedúra, mely során sok-sok munkaóra, ügyvédeknek fizetett közpénzhegyek égtek el. 2023. július 19-én fogant meg a közérdekű adatkérelmem a piszkosul túlárazott Lenkey-ház felújítása projekt kapcsán. Kilenc hónappal később megszületett a végső jogi döntés, mely hivatalossá teszi, hogy minden magyar állampolgárnak jogában áll megtudni, mire költik az adófizetői pénzeket”

Időközben Domán feljelentése miatt a rendőrség nyomozást rendelt el hivatali visszaélés gyanúja miatt. A jelöl az elmúlt egy évben próbálta megszerezni a Lenkey-ház projektjének teljes költségvetését, de nem kapta meg, Mirkóczki Ádám polgármester egy hangfelvételen pedig azt mondta, ő nem is adná ki, vagy csak kicsontozva a dokumentumokat. Úgy tudjuk a nyomozást áthelyezték Nógrád vármegyébe, ahogy más helyi önkormányzati működést érintő ügyeket, így az Evattal kapcsolatosakat is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában