Majd' félmilliárd

2024.03.12. 17:20

A bíróság szerint ki kell adni a Lenkey-ház költségvetését, mondja Domán

Domán Dániel arról számolt be, hogy a bíróság első fokon helyt adott a keresetének: a Dobó István Vármúzeumnak kötelessége kiadnia a Lenkey-ház projekt árazott költségvetését.

Szabadi Martina Laura

A felújított Lenkey-ház

Forrás: Huszár Márk/ Heves Megyei Hírlap

„Ma délelőtt a bíróság első fokon helyt adott a keresetemnek, miszerint a Dobó István Vármúzeumnak kötelessége kiadnia a Lenkey-ház projekt árazott költségvetését, minden szerződésével és teljesítési igazolásával együtt – tette közzé Domán Dániel, aki Egerben a 7. egyéni választőkörzetben tervez indulni a 2024-es önkormányzati választáson. Hozzátette: „A vármúzeum igazgatója nem jelent meg, ügyvédet fogadott fel, én magamat képviseltem. A bíróság kimondta, hogy a vármúzeum ellenkeresete ellentmondásos, nem lehet üzleti titok az uniós forrásból (magyarul: közpénzből) megvalósult projekt költségvetése.” Mint ahogy azt megírtuk, Domán Dániel bíróságra vitte a Lenkey-ház költségvetésének ügyét, ugyanis hónapokon keresztül megtagadta a közérdekű adatszolgáltatást a Lenkey-ház felújításának költségvetésével kapcsolatban a Dobó István Vármúzeum.

A Lenkey-ház költségvetése sokakat érdekel
Lenkey Péter, a Lenkey Társaság Kulturális Örökség Egyesület elnöke, Mirkóczki Ádám, Eger Vármegyei jogú város polgármestere, Munkácsi Sándor, a Lenkey-s Bajtársi Egyesület elnöke és Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója az átadón. A Lenkey-ház költségvetése egy ideje beszédtéma Egerben
Forrás:   Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Dr. Ringert Csaba nem jelent meg a tárgyaláson amely egy napra esett a felújított épület átadásával. A vármúzeum igazgatója portálunknak azt nyilatkozta válaszul Domán közleményére, hogy szerinte szabálytalan volt az idézés a Lenkey-ház tárgyalásra, illetve azt is írta, hogy mivel a Lenkey-ház költségvetését már úgyis nyilvánosságra hozta egy magánszemély a közösségi médiában, így a közérdekű adatigénylés már okafogyott. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a projekt konzorciumát nem a vármúzeum, hanem az önkormányzat vezette, a nyilvánosság tájékoztatása az ő feladatuk lenne az igazgató szerint.

A Lenkey-ház beruházás TOP projekt révén, nettó 475,20 millió forintból, az Európai Unió 100 százalékos, vissza nem térítendő támogatásával valósult meg. A ház már látogatható: a kiállítás egyrészt Lenkey János pályájának állít emléket, történeti és irodalmi vonatkozások segítségével. Emellett azonban helyet kapnak bátyjához, Lenkey Károly ezredeshez és más, az 1848-49-es forradalomban és szabadságharcban részt vett neves egri személyiségekhez köthető relikviák másolatai is. A Dobó István Vármúzeumban őrzött emlékek mellett a kiállításban szereplő tárgyi és dokumentációs anyagot az ország több múzeumából, levéltárából, illetve az Aradi Ereklyemúzeum gyűjteményéből válogatták össze. Március 15-én tárlatvezetést is tartanak az ünnephez kapcsolódóan. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában