Heol.hu Videó

2024.03.01. 18:50

Örülök, hogy ma rosszul érzik magukat, mondta a Lenkey-ház kritikusairól Mirkóczki Ádám + fotók, videó

Átadták Lenkey János honvéd tábornok felújított szülőházát Egerben. Az eseményen megnyitották azt az állandó kiállítást is, amely a családhoz, a tábornokhoz és a szabadságharchoz kapcsolódik. A projekten közösen dolgozott a Dobó István Vármúzeum és az egri önkormányzat. Szóba kerültek a Lenkey-ház beruházásról elhangzott negatív vélemények is az eseményen.

Szabadi Martina Laura

Átadták az aradi hős szülőházát Egerben

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Mikor elindult a projekt, nem gondoltam volna, hogy a Lenkey-ház felújítása nem egy konszenzuson nyugvó törekvés, amely az egri minimum része – mondta Mirkóczki Ádám egri polgármester a Lenkey-ház átadását megelőző ünnepségen a városházán pénteken. Kiemelte, úgy hitte, minden egri, minden magyar egyetért abban, hogy a házat meg kell újítani. Ám az utóbbi hónapokban rengeteg negatív vélemény, kritika fogalmazódott meg a beruházásról, amely 475,2 millió forintból valósult meg és egy állandó kiállítás létrehozását is magába foglalja.
– Örülök, hogy ők ma rosszul érzik magukat. Büszke vagyok rá, hogy sok évtizedes szégyenfoltot tüntettünk el. Mert mérhető-e pénzben az egriség és a hazafiság? Minden generációnak és felelős vezetőnek ápolnia kell az épített és kulturális, szellemi örökséget. Büszke vagyok rá, hogy eljutottunk a mai napig. Iskolás koromban sokszor futottunk a ház mellett. Volt, hogy kocsma, volt, hogy ABC volt benne. Ez méltatlan volt ez Egerhez. A felújítás minden egri eredménye. Kívánom, hogy legyen olyan közösségi tér ahol nem csak a történelemmel ismerkedhetnek, de az igazi magyarsággal is – fogalmazott, majd köszönetet mondott azoknak, akik dolgoztak a beruházás és a kiállítás megvalósulásán.

Munkácsi Sándor, a Lenkey-s Bajtársi Egyesület elnöke felidézte, 50 éve alakult meg a honvédkollégium Egerben, amely Lenkey János nevét vette föl 1985-ben. A kollégium tudatosan ápolta a tábornok emlékét ám mióta bezárt, az egyesület látja el ezt a feladatot: ápolja és népszerűsíti a forradalmi eszméket. Felújították a Lenkey családi sírt, minden évben megemlékeznek az aradi vértanúkról. Munkácsi kiemelte: Lenkey János, a tábornok leszármazottja rengeteget tesz őse emlékezetéért, illetve arról is beszélt, hogy igyekeznek majd minél több programot bevinni az elkészült házba.

Különös kegyeltjei vagyunk a sorsnak, hogy ma itt, Egerben avathatjuk a Lenkey-házat – mondta Lenkey Péter, a Lenkey Társaság Kulturális Örökség Egyesület elnöke. – Hiánypótló tárlat jött létre a két Lenkey méltó bemutatásával. Varázslatos elképzelni meg felnőtt fejjel is, hogy ők is éltek, szerettek, küzdöttek, csakúgy mint a mai ember – fogalmazott. Majd köszönetet mondott azoknak a magánszemélyeknek és szervezeteknek, akik szívükön viselték az épület sorsát, Lenkey tábornok emlékezetének ügyét. Elmondta azt is, több mint egy évtizedes utánajárás eredménye a felújítás. Szintén megköszönte, Lenkey János munkásságát, aki mindkét egyesület tagja.

Prof. Dr. Hermann Róbert, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese nyitotta meg a kiállítást. Elmondta, a Lenkeyről vezetett orvosi naplóban részletesen leírták, hogyan tébolyodott meg a fogságban.

– Az aradiak szülőházaihoz nem volt kegyes a sors, egyrészt sok volt eleve külföldön, illetve Trianon után is sok került országhatáron kívülre. Magyarországon összesen három van, Lenkeyé Egerben, Török Ignácé Gödöllőn és Kazinczy Lajosé Széphalmon. A legtöbb helyen csak egy tábla hirdeti az egykori épületet. Magyarországon tele vagyunk olyan emlékhelyekkel, amelyek nem valódi emlékhelyek, hanem azok hűlt helyei – ismertette. A történész arról is beszélt, hogy Egerben a kápolnai csata után népfelkelés volt, s Eger illetve Komárom nem csak Lenkey János, hanem a forradalom számára is fontos helyek voltak. Méltatta Lenkey érdemeit, megemlítette: Petőfi elismerően verset írt róla, Jókai Mór elbeszélést, Fekete Sándor pedig drámát, illetve film is készült tetteiről.

– Az aradiak közül a legnyomorúságosabb sors jutott neki – húzta alá a történész. 

A Lenkey János Általános Iskola műsort adott a városházán, felidézték, hogyan indultak huszárai haza Galíciából, hogyan indult huszárai után, akik elfogták, majd élükre állították, hiszen a haza védelmében kellett cselekedni. Mindez a kor politikai viszonyaiban azonban nem volt ennyire egyszerű: a magyar nép ünnepelte ugyan a cselekedetet, de az osztrák hadügyinisztérium büntetést követelt, így Mészáros Lázár hadügyminiszternek súlyos problémát jelentett Lenkey századának szökése.

Az iskolások műsora után a Modus rézfúvós együttes és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Huszár és Lovas Hagyományőrző Egyesület kíséretével a házhoz vonultak a résztvevők. Ott dr. Ringert Csaba, a vármúzeum igazgatója mondott néhány szót. Elsőként ő is arról beszélt, hogy elkezdett egyfajta negatív légkör, komoly sajtó- és közösségi média visszhang alakult ki a Lenkey beruházással kapcsolatban, majd méltatta a kivitelező, a közreműködők – precíz és pontos – munkáját. Hozzátette, reméli, a hamarosan nyíló új kiállításukról is hasonlóan sokan fognak beszélni.

– Ez a szabadulás háza amely emléket állít a szabadságharc hőseinek. Ha majd belépnek, helyezzék el a közös kokárdánkon a nemzeti színeket. Ismertessék meg Egert vendégeikkel itt az 1848-as szabadságharc helyi hősein keresztül – mondta, s megköszönte Fejér Ingrid muzeológus illetve a kiállítás kurátora és Mlakár Zsófia szakmai igazgatóhelyettes munkáját is.

– Nem volt állandó tárlat a '48-as hősökről, s Lenkeytől kevés relikvia maradt fenn. Ők a fenntartás nélküli, áldozatkész hazaszeretet szimbólumai lettek. Ezt szeretnek megmutatni a kiállításban – mondta Fejér Ingrid. A kurátor elmondta, lesznek tárlatvezetések is az épületben.

Mennyibe kerlt a Lenkey-ház?

Az esemény sajtóanyaga szerint a beruházás a Lenkey Tábornok szülőházának felújítása, örökségének megőrzése című TOP projekt révén, 475,20 millió forintból, az Európai Unió 100 százalékos, vissza nem térítendő támogatásával valósult meg. A kiállítás mindenek előtt Lenkey János pályájának állít emléket, történeti és irodalmi vonatkozások segítségével. Emellett azonban helyet kapnak bátyjához, Lenkey Károly ezredeshez és más, az 1848- 49-es forradalomban és szabadságharcban részt vett neves egri személyiségekhez köthető relikviák másolatai is. A Dobó István Vármúzeumban őrzött emlékek mellett a kiállításban szereplő tárgyi és dokumentációs anyagot az ország több múzeumából, levéltárából, illetve az Aradi Ereklyemúzeum gyűjteményéből válogatták össze. 

A tárlat egyik fő közönsége a különböző korú iskoláscsoportok lesznek, akik számára játékos, interaktív elemek és a kézzelfogható műtárgymásolatok, felpróbálható ruharekonstrukciók teszik élménnyé a múzeumlátogatást. A projektről bővebb információt a www.szabadsaghaz.hu oldalon olvashatnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában