Műemlék

2024.01.12. 11:28

Kiderült, mi történik még az egri Lenkey-házban

Befejeződött a Lenkey-ház felújítása, de jelenleg még garanciális javítások zajlanak a több mint 400 millós beruházáson.

Szabadi Martina Laura

A Lenkey-ház

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A napokban még munkásokat lehetett látni az egri Lenkey-háznál, így az önkormányzatnál arról érdeklődtünk, hogy min dolgoznak még, feltételezve, hogy még nem készült el a beruházás. Mirkóczki Ádám polgármester azt közölte, határidőre készen lett a kivitelezés, de még javítások zajlanak.

– A megkötött kivitelezői szerződésnek megfelelően határidőre elkészült a Lenkey-ház – válaszolt. Jelenleg garanciális javítások zajlanak, amelyek sem plussz költséget, sem jogi- vagy egyéb természetű hátrányt nem okoznak sem az önkormányzatnak, sem konzorciumi partnerünknek a Dobó István Vármúzeumnak. Nem változott a projekt befejezésének határideje, ilyet nem is kezdeményeztünk, mert nem volt rá szükség – szögezte le Mirkóczki Ádám.

Mint ismert, a műemlék épület több mint 400 millió forintból, TOP Programban újult meg az épület, amit restauráltak, de aljzatszigetelés, tetőcsere, homlokzat felújítás és belső vakolás is zajlott. Ha átadják, akkor múzeum és találkozási pont lesz benne.

A kiállítás alapvetően Lenkey Jánosnak állít emléket, de múzeumpedagógiai tervei is vannak a vármúzeumnak: tartalmához kapcsolódó programok készülnek a különböző korú iskoláscsoportok számára, melyeket játékos, interaktív elemek és a kézzelfogható műtárgy másolatok, felpróbálható ruharekonstrukciók is gazdagítanak. A tárlaton túl turisztikai célponttá is szeretnék tenni az épületet, így lesz benne kávézó és ajándékbolt. Szeretnék, ha tematikus túravezetés része is lenne az épület amely március 15. és október 6. között lesz folyamatosan nyitva. Az udvar kialakítása a civil közösségeknek is találkozási helyet biztosít.

Ezt foglalja tehát magába a 400 millió forint, a felújítás egyébként kissé megosztotta a helyi közvéleményt, mi is írtunk róla, hogy olvasónk nem érti, mi került annyiba rajta.

A fenti kérdéssel kapcsolatban Mirkóczki Ádám polgármestert kerestük meg aki szóban elmondta, nyílt közbeszerzésről van szó, a beruházás műszaki tartalmára pedig minisztériumi jóváhagyás érkezett. A tételes listát nem kívánta rendelkezésünkre bocsátani, de kiemelte, hogy a restaurálás és az eszközbeszerzés is jókora összeg, és kiemelte:  nyilvánvaló, hogy egy műemlék felújítása nem oldható meg annyiból mint más épületeké.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában